Policajka "slučajno" ubila Afroamerikanca, uzela pištolj umesto omamljivača: Na ulicama sukobi

Policija je objavila snimak incidenta, na kom se čuje kako policajka viče "omamljivač, omamljivač", a nakon što mladić pokuša da pobegne, puca u njega

Mladi Afroamerikanac ubijen je tokom zaustavljanja zbog saobraćajnog prekršaja u Minesoti nakon što je navodno policajka "slučajno izvadila pištolj umesto omamljivača", saopštila je policija u ponedeljak.

Načelnik policije Tim Ganon rekao je da je smrt Dantea Rajta (20) rezultat "slučajnog pucanja" policajke, koja je nakon toga suspendovana.

Policija je objavila i snimak incidenta, na kom se čuje kako policajka viče "omamljivač, omamljivač" dok se bore sa Rajtom u njegovim kolima.

Na snimku se vidi kako Rajt izlazi iz vozila, a onda brzo seda za volan i odvozi se, prenosi New York Post.

- S**nje, upravo sam ga upucala - čuje se kako policajka viče nakon toga.

Policajka koja je "slučajno" pucala u mladića nije identifikovana, ali ju je Ganon opisao kao "starijeg pripadnika snaga" - čiji posao je sada doveden u pitanje.

Prema njegovim rečima, policija je zaustavila Rajta zbog istekle registracije, ali nije mu poznato da li je u njegovim kolima bilo oružja.

Rajt se odvezao nakon incidenta, ali se ubrzo slupao Foto: Facebook

- Kako mi se čini sa snimka, on je probao da se vrati u svoj auto i pobegne - dodao je načelnik.

Rajt je upucan i ubijen oko 14 sati u nedelju nakon što ga je policija zaustavila u Bruklin Sentru, gradu na severozapadnoj granici Mineapolisa, prema vlastima.

Do fatalne pucnjave došlo je samo nekoliko kilometara dalje od mesta gde je Džordž Flijd preminuo u maju prošle godine prilikom hapšenja.

Prema rečima policije, Rajt se vratio u svoj auto kada su policajci pokušali da ga uhapse i pokušao je da pobegne, zbog čega su otvorili vatru. Vozio je nekoliko blokova, pre nego što se slupao.

U Mineapolisu su drugu noć zaredom održani protesti zbog ubistva mladića, a policija je koristila suzavac i dimne bombe.

Stotine demonstranata koji su drugu noć zaredom protestovali zbog smrti 20-godišnjeg Rajta prkoseći policijskom času sukobilo se sa policijom za razbijanje demonstracija ispred policijske stanice u prredgrađu Mineapolisa, Bruklin Sentru.

Kako je na Tviteru objavila Operativna bezbednosna mreža, demonstranti su bacali flaše, baklje, cigle i druge predmete na snage bezbednosti.

(Telegraf.rs)