Austrijski virusolog pesimističan: Život kao pre pandemije neće više biti moguć

Za održivu borbu protiv pandemije, smatra Štajninger, potrebni su i "drugi stubovi", i ističe da su potrebni rutinski testovi za pristup određenim mestima, ali i utvrđivanje nivoa antitela, kako bi se više saznalo o statusu imuniteta stanovništva

Foto: Tanjug/AP

Austriski virusolog Kristof Štajninger ocenio je da život kakav je bio pre pandemije korona virusa neće više biti moguć.

Štajninger je, u izjavi bečkom dnevniku "Prese", ukazao da se tokom primene epidemioloških mera promenila i psihologija ljudi.

- Nećemo nikada više prihvatiti da neko unese virus gripa u bolnice ili da desetine hiljade ljudi koje nisu vakcinisane, niti izlečeni od korone, ili testirane, mogu jedni pored drugih biti na koncertu. U takvim situacijama se više nećemo dobro osećati - naglasio je ekspert Medicinskog univerziteta u Beču.

On polazi od toga da će se stanovništvo morati navići na "nove mere", da vodi život koji u mnogome podseća na raniji život.

- Samo vakcinom nećemo moći držati pod kontrolom pandemiju - upozorava Štajninger.

Virusolog kaže da je, po pitanju vakcinacije, još dug put pred Austrijom, jer je za sada sveta deset odsto stanovništvo potpuno imunizovano.

- Na tom putu moramo računati s novim mutacijama, koje mogu zaobići vakcinu. Nalazimo se u trci, u kojoj možda nećemo pobediti, iako sa vakcinama imamo ispravan instrument u rukama - rekao je Štajninger.

Za održivu borbu protiv pandemije, smatra, potrebni su i "drugi stubovi", i ističe da su potrebni rutinski testovi za pristup određenim mestima, ali i utvrđivanje nivoa antitela, kako bi se više saznalo o statusu imuniteta stanovništva.

On je uveren da će obaveza nošenja maski još dugo ostati, pre svega u oblastima gde nije moguće držati distancu i gde je teško kontrolisati da li je neko vakcinisan, izlečen ili testiran, kao što su taksi, hoteli, ili javni prevoz.

Video: Na Torlaku počela proizvodnja vakcina protiv koronavirusa: Izvršeno punjenje prve serije Sputnjika

(Telegraf.rs)