Bajden danas počinje turneju po Evropi: Kakva su očekivanja i sa kim će se sastati?

Putovanje po Evropi će više imati za cilj slanje poruka, nego sklapanje konkretnih dogovora i akcija

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden kreće danas na svoju prvu prekookeansku turneju. On će tokom putovanja obaviti niz sastanaka sa evropskim liderima, visokim službenicima NATO-a, ali i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- U ovom momentu velike globalne neizvesnosti, dok se svet još uvek bori sa pandemijom, moje putovanje u Evropu je želja za obnavljanjem naše posvećenosti saveznicima i partnerima. Ovaj put će pokazati i našu sposobnost da se suočimo sa izazovima i otklonimo pretnje za nove generacije - napisao je Bajden za Vašington post.

Predsednik će prvo otputovati u Veliku Britaniju na Samit lidera G7, a zatim i u Brisel na Samit NATO-a, gde će se sastati i sa liderima Evropske Unije. Ova poseta dešava se u momentu kada u Evropi polako opada podrška Bajdenu jer nije uspeo da ispuni očekivanja po pitanju svetskih dešavanja.

Lideri srednje i istočne Evrope nadaju se da će im poseta Bajdenu pomoći da učvrste svoje veze sa SAD po pitanju nacionalne bezbednosti. Nemačka želi da zadrži prisustvo američkih trupa na svojim teritorijama, jer ovako ne bi morali da stvaraju svoje. Francuska, međutim, zauzima stav da se SAD ne može verovati i da EU mora da teži većoj strateškoj autonomiji u budućnosti.

Bajden će se konsultovati sa svojim evropskim saveznicima, kako bi učvrstio zajedništvo u vezi ključnih pitanja, pre sastanka sa Vladimirom Putinom u Ženevi. On bi takođe trebalo da se sastane i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Briselu. Oni će imati uživo sastanak, a mnogi smatraju da će ishod ovog sastanka biti neizvestan, jer su dva lidera u prošlosti imala sukobe.

Putovanje po Evropi će više imati za cilj slanje poruka, nego sklapanje konkretnih dogovora i akcija. Bajdenov prioritet biće da ubedi javnost da njegova politika nije samo kratko odstupanje od američke spoljne politike koju je vodio njegov prethodnik Donald Tramp, već da je istrajan u svojim planovima.

Foto: Tanjug/AP

Njegova želja je i da u Ženevi sledeće nedelje uspe da ubedi Vladimira Putina da prekine "provokacije" poput sajber napada, zatvaranja opozicionara Alekseja Navaljnog i nove pokušaje Rusije da se umeša u američke izbore.

On takođe želi da ubedi evropske saveznike da podrže njegovu strategiju oko suzbijanja korona virusa, ali i strategiju provere ekonomskih konkurenata poput Kine. Namera mu je i da podstakne partnere poput Australije, Novog Zelanda i Japana da se obavežu na saradnju u suzbijanju globalnog zagrevanja.

Postoje zabrinutosti oko mogućih tenzija po pitanju klimatskih promena, jer SAD pokušava da se vrati u sam vrh zemalja koje se bore protiv globalnog zagrevanja, nakon što su tokom vladavine Donalda Trampa potpuno izgubili kredibilitet po ovom pitanju, piše Euronews.

Bajden je zabrinut i zbog mogućih pritisaka po pitanju vakcinacije, jer iako SAD ima dovoljan broj vakcina, teško im je da ubede građane da se vakcinišu. Moguće je da će zemlje koje imaju problem sa nabavkom vakcina, vršiti pritisak na Bajdena da im donira određene količine.

Još jedna velika tema biće Kina. Bajden i drugi lideri zemalja G7 objaviće infrastrukturni finansijski plan za razvoj koji je zamišljen kao direktan protivnik kineskom planu pojas i put. Problem je jer ne gledaju sve zemlje na Kinu tako oštro kao SAD koji tehnološku borbu sa Kinom vide kao borbu 21. veka.

Američki predsednik danas počinje svoju turneju po Evropi, a dugoočekivani sastanak dva svetska lidera Vladimira Putina i Džo Bajdena zakazan je za 16. jun u Ženevi.

Video: Bajden bukvalno srlja iz gafa u gaf: Umalo pao na stepenicama i Harisovu nazvao predsednicom

(Telegraf.rs)