"Suočavamo se sa kritičnom situacijom": Australija ponovo u "lokdaunu" zbog delta soja korona virusa

18 od ukupno 25 miliona Australijanaca, odnosno 70 odsto populacije, pod nekom je formom antiepidemijskih restrikcija

Foto: Tanjug/AP

Krizni štab u Australiji održaće hitan sastanak zbog širenja veoma zaraznog, delta soja korona virusa širom zemlje.

Austalijske vlasti su zbog novog epidemijskog talasa bile prinuđene da uvedu takozvani "lokdaun", odnosno zatvaranje u Sidneju i ponovo stave na snagu restriktivne mere u drugim delovima zemlje.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je 18 od ukupno 25 miliona Australijanaca, odnosno 70 odsto populacije, pod nekom formom antiepidemijskih restrikcija u gotovo svim delovima Australije.

Ministar finansija Australije Džoš Frajdenberg danas je predočio da će granice Australije biti otvorene samo ako je to bezbedno i ako medicinski eksperti to dopuste.

- Ulazimo u novu fazu pandemije sa širenjem zaraznije, delta varijante virusa. Australija se suočava sa kritičnom situacijom - poručio je Frajdenberg i najavio da će Krizni štab, kojim predsedava premijer Australije Skot Morison, danas biti informisan o epidemiološkoj situaciji od strane glavnog medicinskog savetnika vlade.

U Sidneju, najmnogoljudnijem australijskom gradu u kojem živi gotovo petina ukupnog stanovništva Australije, proteklog vikend je uveden dvonedeljni lokdaun.

- Moramo biti spremni da će brojevi novozaraženih rasti, da će značajno da rastu - upozorila je premijerka države Novi Južni Vels Gledis Beredžiklijan pred novinarima u glavnom gradu te države Sidneju.

Restrikcije su ponovo uvedene i u državama Kvinslend, Zapadna Australija i Viktorija i u glavnim gradovima tih država Brizbejnu, Pertu i Melburnu, kao i u glavnom gradu Australije Kanberi.

Video: Vučić: Užasno se plašim nadolazeće jeseni i užasno brinem zbog nevakcinisanog dela stanovništva

(Telegraf.rs)