"Peščani đavo" pogodio plažu na Halkidikiju: Razbacani suncobrani i ležaljke

Ova prirodna nepogoda česta je na Halkidikiju, prenose grčki mediji

Printskrin: Facebook/Ivana Stanojevic

Plažu u mestu Nea Mudanja na Halkidikiju u nedelju popodne pogodila je peščana oluja, prenose grčki mediji, dok stručnjaci navode da se radi o "peščanom đavolu".

Peščana oluja ili tornado, kako su preneli neki grčki mediji, napravila je štetu u barovima na plaži, što se vidi i na snimcima koji kruže društvenim mrežama.

U ovoj prirodnoj katastrofi navodno je povređeno troje ljudi, a sajt Ethnos.gr prenosi da je jedna žena udarena u glavu i da je prevezena u lokalni zdravstveni centar.

- "Peščani đavo" je taj koji je pogodio plažu u Nea Mudanji - objašnjava Mičalis Sioutas, doktor meteorologije sa Univerziteta Aristotel u Solunu, prenosi Naftemporiki.gr.

On ističe da se na grčkom zove prašina i da je u pitanju "uobičajena pojava koja se uglavnom javlja u julu i avgustu zbog naglog, jakog zagrevanja tla".

- Zbog toga se pojavljuje u ravničarskim predelima i razvija se naglo i trenutno - kaže on.

Dodaje da, pošto je to nepredvidiv fenomen sa jakim intenzitetom koji može da baca predmete, može da bude opasan za one koji su u blizini.

Tornada česta na Halkidikiju

Iako se tornada uglavnom vezuju za SAD, nedavno smo svedočili da mogu da pogode i Evropu, tačnije Češku, a grčki mediji prenose da su česti i na Halkidikiju.

Naime, kako navodi Ethnos.gr, pre četiri godine tornado je pogodio Siviri.

U avgustu 2019. godine, impresivna hidro-turbina formirana je na Halkidikiju, između morskog područja Amuljani i Sitonije.

U oktobru 2020. godine tornado je izazvao veliku štetu u Neos Marmarasu. Fenomen koji je pogodio područje u šest sati ujutru uništio je krovove kuća, oštetio automobile, dok su putevi bili zatrpani ruševinama.

Video: Hrabri Radovan sa prozora snimio nalet katastrofalnog tornada u Češkoj

(Telegraf.rs)