"Dim i pepeo svuda, avioni gase plamen": Igor okružen požarima u Turskoj, vatrogasci se ne predaju

Požar u okolini Antalije gori već drugi dan, ali vatrogasci čine sve da obuzdaju vatrenu stihiju

Turska se trenutno bori sa požarima na više lokacija oko popularnih turističkih mesta. Najmanje tri osobe su stradale u požaru koji je izbio juče oko podneva nedaleko od Antalije, u Manavgatu u blizini popularnog Sidea. Požar se, usled jakog vetra, brzo proširio i počeo da guta domaćinstva, pa su brojni građani morali da budu evakuisani.

Već više od 24 sata vatrogasci pokušavaju da obuzdaju vatru, gaseći požar i iz vazduha sa više od 20 letelica.

U ovom trenutku nekoliko hiljada naših državljana letuje u ovoj regiji, ali kako su nam potvrdili iz više turističkih agencija, niko od putnika nije ugrožen.

- Na terenu smo i obišli smo sve naše u goste u hotelima na tom području. Vatra nije blizu hotela i nismo imali pritužbi gostiju - naveli su iz jedne turističke agencije sa kojom smo razgovarali.

Igor, koji trenutno letuje u Sideu, kaže da požar bukti već drugi dan na nekoliko kilometara od hotela u kojem je odseo, ali da su za sada bezbedni.

- Ogromna količina dima je na nebu i pada pepeo. Turci gase požar sa velikim brojem helikoptera i avionom. Veliki broj vatrogasnih vozila je uključen. Struje nema, pa hotel uključuje agregat. Tako je i u drugim objektima - kaže Igor za Telegraf.rs.

On se, kao i svi drugi, nada da će napori vatrogasaca uroditi plodom.

- Nadamo se da će obuzdati vatrenu stihiju. Temperatura je 40 stepeni trenutno i duva topao vetar - kaže nam Igor.

Rusija priskočila u pomoć

U gašenju požara u antalijskoj regiji učestvuju i ruski avioni Berijev Be-200.

- Tri ruska protivpožarna aviona Be-200 pomažu Turskoj u regionima gde se bukte požari - navodi se u saopštenju ruske ambasade u Ankari.

Diplomatska misija Rusije u Ankari se nada da će šumski požar u južnoj Turskoj biti ugašen brzo, tako da ne izazove veliku štetu. I u ruskom konzulatu u Antaliji je rečeno da požar ne ugrožava glavne turističke atrakcije u toj oblasti.

Podsetimo, danas su požari buknuli u okolini Marmarasa i Bodruma, a jak vetar je olakšao brzo širenje vatre. U Marmarisu neprekidno bar pet helikoptera gasi požar iz vazduha.

(Telegraf.rs)