Svi zaposleni u državnim službama moraće da se vakcinišu: Bajden uvodi nova kovid pravila

Predsednik SAD je istakao da će zaposleni u domovima za stare, bolnicama i drugim medicinskim ustanovama morati da se vakcinišu. Nova pravila mogla bi da "obuhvate" 100 miliona Amerikanaca

Foto: Tanjug/ AP

Predsednik SAD Džo Bajden u obraćanju javnosti predstavio je svoj plan u okviru kog će zaposleni u državnim institucijama morati da budu vakcinisani. Pravila će uticati i na privatni sektor, to jest na velike kompanije sa preko 100 zaposlenih radnika. 

- Bili smo strpljivi. Ali naše strpljenje se bliži kraju, a vaše odbijanje nas sve košta - rekao je Bajden, tvrdeći da nevakcinisana manjina "može da izazove mnogo štete i izaziva je".

Bajden je najavio sveobuhvatne nove zahteve koji se tiču vakcinacije, a pogađaju čak 100 miliona Amerikanaca u naporima da se poveća procenat vakcinisanih protiv virusa korona i obuzda porast obolelih od delta soja, koji svake nedelje odnosi hiljade života i ugrožava ekonomski oporavak zemlje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Nalazimo se u jako teškom periodu koji može da potraje neko vreme. Visoko zarazna delta varijanta proširila se tokom kasnog leta. Dok vakcina daje jaku zaštitu onima koji je prime, slušamo priče o hospitalizovanim ljudima, u samrtnim posteljama, među nevakcinisanima. Ovo je pandemija nevakcinisanih. Uprkos činjenici da je proteklih meseci bilo dostupno tri vakcine na više od 80.000 lokacija, i dalje imamo skoro 80 miliona Amerikanaca koji nisu primili dozu. Da bude gore, među njima su izglasani političari - rekao je Bajden.

On je dodao da je bar tri četvrtine dobilo bar jednu dozu vakcine, a jedna trećina nije. Ta trećina iznosi 25 odsto populacije SAD, a Bajden napominje da je to velik broj.

Predsednik SAD je istakao da će zaposleni u domovima za stare, bolnicama i drugim medicinskim ustanovama morati da se vakcinišu. Otprilike 17 miliona radnika u zdravstvenim ustanovama takođe će morati biti potpuno vakcinisano.

Opsežna pravila nalažu da svi poslodavci sa više od 100 radnika zahtevaju od njih da se vakcinišu ili nedeljno testiraju na virus, što pogađa oko 80 miliona Amerikanaca.

Foto: Tanjug/AP

Nova pravila, koja bi stupila na snagu narednih nedelja, mogla bi da utiču na veliki broj američke radne snage. Novi "hitni privremeni standard za hitne slučajeve" Ministarstva rada zahtevaće od velikih poslodavaca da svojim radnicima daju plaćeno slobodno vreme za vakcinaciju. Ako se poslodavci toga ne pridržavaju, vlada će "preduzeti mere", što bi moglo uključivati "značajne kazne do skoro 14.000 dolara po prekršaju", prema zvaničnicima.

On je dodao da je suština da će Amerika zaštiti vakcinisane radnike od nevakcinisanih kolega.

Ujedno, predsednik SAD-a je najavio da će testovi moći da se nabave mnogo lakše, po nižim cenama, i u velikim supermarketima. 

Bajden takođe planira da potpuiše izvršni nalog kojim se zahteva vakcinacija za zaposlene u izvršnoj vlasti i izvođače koji posluju sa saveznom vladom - bez mogućnosti testiranja. To pokriva još nekoliko miliona radnika.

Bajden će pozvati velika mesta za zabavu i arene da zahtevaju vakcinaciju ili dokaz o negativnom testu za ulazak.

Po podacima američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC), tek je oko 53 odsto Amerikanaca potpuno vakcinisano.

Nova obavezna vakcinacija deo je strategije Bele kuće od šest koraka u borbi protiv delta soja korona virusa, strategije u koju je uključeno i davanje treće, buster doze, sa ciljem da se spreči povećan broj slučajeva, hospitalizacija i smrti od kovida.

Šest koraka čine vakcinisanje nevakcinsanih, pojačana zaštita za vakcinisane, držanje škola otvorenim i bezbednim, povećan broj testova i zahtevanje maski, zaštita ekonomskog oporavka i povećanje zdravstvene pomoći za osobe koje imaju kovid.

Video: Bajden primio Fajzerovu vakcinu protiv kovida

(Telegraf.rs)