Nevesta ISIS-a moli Britance da joj oproste što je "pogrešila": "Bila sam mlada, nisam znala"

U svom prvom televizijskom intervju, sada 21-godišnjakinja izgleda veoma drugačije u zapadnjačkoj odeći sa vidljivom kosom i obojenim crvenim noktima

Printskrin: ITV

Nevesta ISIS-a Šamima Begum, koja je sa 15 godina pobegla iz Londona da bi se priključila Islamskoj državi u Siriji, i kojoj je bilo zbog toga oduzeto državljanstvo Velike Britanije, pojavila se u sredu u emisiji Dobro jutro Britanijo, gde je razgovarala sa voditeljima o svojoj trenutnoj situaciji.

Na pitanje zbog čega bi Britanija trebalo da joj oprosti, ona je imala veoma interesantan odgovor.

- Zbog toga što sam pogrešila veoma mlada, sa 15 godina, a većina mladih ne zna šta želi sa svojim životom. Znam da je Britancima veoma teško da pokušaju da mi oproste - rekla je Šamima.

Kada je voditeljka nastavila da opisuje ISIS kao "kult smrti", Šamima je bila odlučna u tvrdnjama da nije znala koliko je ISIS loš.

- Mislila sam da je to islamska zajednica. Mislim da sam bila "izdresirana" i iskorišćena. Nisam znala da je rat. U stvari znala sam da je bio rat, ali ne i tamo gde su živele žene i deca. Nisam znala da ISIS pokušava da osvoji svet - dodaje ona.

Printskrin: ITV

Šamima kaže da je u Siriju nije otišla da bi nekoga povredila.

- Nisam htela nikoga da povredim u Siriji ili bilo gde drugde u svetu - dodala je ona, prenosi Mirror.

Šamima kaže da odlazak prosto nije bio opcija i da je morala da ostane sa ISIS-om.

- Nije bilo moguće otići, morali ste da pronađete veze. Mog muža, nakon što je izašao iz zatvora, ISIS je pomno nadgledao. Takođe ste morali da imate mnogo novca, a mi ga nismo imali - kaže ona.

Sada kaže kako se nikada ne bi vratila tamo.

- Radije bih umrla nego da se vratim u ISIS - dodaje Šamima.

Mogu da vam pomognem jer očigledno ne znate šta radite

Prema izvorima, ona je bila uključena u bombaške napade u Mančesteru, a viđena je kako zašiva prsluke na bombaše samoubice, kako ne bi mogli da se skinu bez deaktivacije.

- Ne, nisam to radila. Mislim da ljudi izmišljaju te stvari samo da bih izgledala loše - odgovorila je Šamima.

Ona je rekla da je jedini zločin koji misli da je počinila bila je taj što je otišla u Siriju.

- Moraju da nastave da hrane medije pričama kako bi podsećali ljude zašto me mrze. Ove optužbe su procurele u medije zato što su napravljene za medije, a ne za Vladu - dodaje Šamina.

Ona je imala poruku za premijera Borisa Džonsona.

- Borite se sa ekstremizmom i terorizmom u svojoj zemlji i želim da pomognem u tome. Mislim da bih mogla da pomognem u borbi protiv terorizma jer očigledno ne znate šta radite - rekla je Šamima.

Video: Tejlor: Amerika dronom ubila dva operativca ISIS-a

(Telegraf.rs)