Lava uništila "Kuću čudo" na ostrvu La Palma, vlasnici neutešni: Sve smo izgubili, žena i ja smo slomljeni

Imanje je postalo poznato širom sveta kao "Kuća čudo"  nakon što su se na internetu pojavili snimci iz vazduha na kojima se vidi kako je ona jedina ostala netaknuta na ostrvu, dok je oko nje sve uništila lava

Foto: Europa Press/Contacto/ABACA / Abaca Press / Profimedia

-

"Kuća čudo" na Kanarskim ostrvima, kako su je mnogi nazivali, jer je danima uspevala da se odupre lavi, nakon što je na ostrvu La Palma eruptirao vulkan, sada je uništena.  

Inge Bergedorf i Rajner Kuk, danski penzioneri i vlasnici kuće, potvrdili su lokalnim medijima da je lava "progutala" njihovu oazu mira.

Njihovo imanje postalo je poznato širom sveta kao "Kuća čudo"  nakon što su se na internetu pojavili snimci iz vazduha na kojima se vidi kako je ona jedina ostala netaknuta na ostrvu, dok je oko nje sve uništila lava.

Vlasnici kuće nisu bili na ostrvu kada je kuća uništena. Oni žive u Danskoj i nisu bili u svojoj vikendici na ostrvu La Palma od kako je počela pandemija korona virusa.

- Sve smo izgubili, sve ovo je veoma tužno. Inge i ja smo slomljeni - rekao je vlasnik.

Njihova vikendica sagrađena je na parceli od 3.000 kvadratnih metara koje je ovaj par kupio pre nekoliko decenija. Da vulkan nije eruptirao, oni bi jesen proveli na ostrvu.

- Planirali smo da dođemo u oktobru i novembru da beremo grožđe iz našeg vinograda. Ali sada nam ništa više nije ostalo - rekao je Kuk.

Jedna od njihovih ćerki, Dženi Kuk, rekla je za BBC da će ono što je njen otac voleo sada verovatno postati pustoš.

- Moja majka i dalje gleda stare fotografije koje pronađe na internetu i priča da još uvek ima nade. Moj otac insistira da obnovimo imanje upravo na tom mestu. Iako sam im rekla da nema načina da se to sve obnovi - rekla je Dženi.

Podsetimo, upečatljivu sliku njihovog doma na malom komadu zemlje, netaknutu lavom, mnogi su videli kao simbol nade kada se prošle nedelje proširila internetom.

Fotografiju je dronom usnimio fotograf Alfonso Eskalero koji je u poisu objave na Instagramu napisao "Tražićemo još jedan znak zbog kog ne gubimo nadu u ovim teškim danima"

Španske vlasti proglasile su ostrvo La Palma zonom katastrofe, obećavajući finansijsku podršku za sve one koji su pogođeni ovom prirodnom katastrofom.

Video: Snimak kada lava guta bazen i luksuzno imanje: Priroda uništila skupocene kuće na španskom ostrvu

(Telegraf.rs)