Uhapšena 1955. jer je odbila da ustupi sedište u busu: Sada želi da joj se dosije izbriše

Njen slučaj desio se devet meseci pre nego što je Roza Parks ušla u istoriju nakon što je odbila da ustupi svoje mesto belcu u autobusu

Foto: Tanjug/AP

Afroamerikanka Klodet Kolvin, pionirka građanskih prava koja je u martu 1955, kada je imala 15 godina, uhapšena u Montgomeriju, Alabami, jer je odbila da svoje mesto u autobusu ustupi belcu, traži da joj se poništi osuda.

Njen pravni tim rekao je u ponedeljak da planira da podnese zahtev sudu da se obriše dosije Klodet Kolvin.

Kolvin (82) optužena je po dve tačke za kršenje gradske uredbe o segregaciji i za jedno krivično delo za napad na policajca. Ona je osuđena po svim tačkama na sudu za maloletnike, ali su presude za segregaciju poništene u žalbenom postupku.

- Bile su dve žene Afroamerikanke koje su sedele suprotno od dve žene svetle puti i odbile su da se pomere nazad sa ostalim tamnoputim ljudima. Klodet Kolvin (15), Afroamerikanka, odbila je. Nakon toga smo je obavestili da je uhapšena - piše u policijskom izveštaju iz 1955.

Njen slučaj desio se devet meseci pre nego što je Roza Parks ušla u istoriju nakon što je odbila da ustupi svoje mesto belcu u autobusu. Međutim, slučaj Parks je privukao više pažnje na pokret za građanska prava jer je, kako je Kolvin rekla ranije za CNN, "Rozina slika bila prihvatljivija za belu zajednicu".

Slučaj Roze Parks privukao je veliku pažnju javnosti / Foto: Alpha Historica/Alamy/Alamy/Profimedia

- Roza Parks je bila starija, udata i svetlije puti - rekla je Kolvin.

Kolvin je rekla da je "pružala otpor" i bila "prkosna" kada ju je policija uhapsila u autobusu. Policajac je u policijskom izveštaju napisao da ga je Kolvin šutirala i ogrebala kada su je stavili u policijsko vozilo.

- Ljudi su rekli da sam bila luda. Jer sam imala 15 godina, prkosila sam i uzvikivala "to je moje ustavno pravo" - rekla je Kolvin.

U zahtevu da joj se izbriše dosije, Kolvin je rekla da želi da vidi napredak društva, a ne nazadovanje.

- Želim da idemo napred i budemo bolji. Ukoliko mi se dosije izbriše, to će pokazati generacijama koje odrastaju da je napredak moguć i da stvari mogu da budu bolje. To će ih inspirisati da svet učine boljim - rekla je Kolvin.

Njena porodica i advokati rekli su da želi da joj se poništi osuda jer planira da se uskoro preseli u Teksas sa porodicom.

Glorija Laster, njena mlađa sestra, rekla je da Klodet želi da bude primer unucima i praunucima.

- Ovo će im biti njeno nasleđe. "Sedela sam u autobusu da biste vi mogli da ustanete i zauzmete mesto koje vam pripada kao Amerikancima". I to je ono što ona želi za svoje unuke i praunuke. Zbog toga ona ovo radi - rekla je Laster.

Okružni tužilac okruga Montgomeri će takođe podneti zahtev kao podršku ovom slučaju.

Video: Amerikanka u dresu Srbije po dolasku u Beograd zapevala himnu: Ivon na aerodromu peva Bože pravde

(Telegraf.rs)