Nerc afera i dalje trese Dansku: Premijerki preti impičment zbog brisanja poruka?

TV2 javlja da su sve poruke, iz vremena kada je premijerka Mete Frederiksen donela odluku o ubijanju kuni na farmama, obrisane

Foto: Tanjug/AP

Kontroverzna odluka Danske da ubije više od 15 miliona vizona kako bi se sprečilo širenje mutiranog korona virusa proglašena je nezakonitom, i od tada se traže krivci među političarima. Sada premijerki Danske preti da bude izvedena pred sud zbog najvećeg političkog skandala u novijoj istoriji zemlje.

TV2 javlja da su sve poruke, iz vremena kada je premijerka Mete Frederiksen donela odluku o ubijanju kuni na farmama, obrisane.

Odluka o ubijanju 15 miliona jedinki da bi se sprečilo širenje korna virusa proglašena je neustavnom, jer danski zakoni ne podržavaju ubijanje zdravih životinja. Svojevremeno je Frederiksne uperila prst u tadašnjeg ministra za hranu i poljoprivredu Mogensa Jensena, koji je podneo ostavku zbog skandala.

Međutim, komisija koja je ispitivala slučaj prikupila je više od milion dokumenata i mejlova, koji otkrivaju kako je čitav postupak tekao. Komisija je tražila i poruke od premijerke, koje su poslate u vreme kada je doneta odluka o ubijanju vizona, ali iste im nisu dostavljene. Iz kabineta premijerke su odgovorili da su poruke automatski obrisane posle 30 dana. Frederik Vag, profesor prava sa Univerziteta u Danskoj, kaže da i ovo može biti krivično delo.

- Ukoliko obrišete sve bez da ste razmislili da li treba nešto arhivirati, to je nezakonito, jer se na tekstualne poruke gleda kao i na sve pisane dokumente - objasnio je on za Ekstra Bladet.

Nakon što je krenuo pritisak medija, premijerka je rekla da će ministarstvo pokušati da povrati obrisane poruke i ispita njihov sadržaj. Navodno je "Danish Radio" došao u posed poruka u kojima se, navodno, vidi kako je državna sekretarka i bliska saradnica premijerke Barbara Bertelsen, vršila pritisak na Henrika Studsgarda, bivšeg šefa odseka u Ministarstvu za hranu, da "dopusti" da bivši ministar Jensen "nagrabusi" zbog nerc afere.

Taj mediji navodi da poruke i dalje postoje u Studsgardovom telefonu, dok su iz Barbarinog obrisane.

- Jedina šansa za ministra da ovo preokrene je da to prihvati iskreno i svim srcem. Svaki novi, poput prethodnih očiglednih pokušaja da se krivica prebaci na druge - uključujući vladu u celini, a time i premijerku - pogodiće ga još više - navodno je napisala Bertelsen u jednoj od poruka, citira Danski radio. Da bi naglasila ozbiljnost, Bertelsen je navodno podvukla da je reč o "životu vlade".

Očekuje se da u narednom periodu bude ispitano više od 60 ljudi iz ministarstva, vladinih zvaničnika, i samih ministara. Premijerka će svedočiti 9. decembra.

Video: Hapšenje specijalne tužiteljke Severne Makedonije Katice Janeve zbog afere Reket

(Telegraf.rs)