Auf Wiedersehen, frau Merkel: Od novog kancelara dobila cveće, aplauzom ispraćena u penziju

Kao neko ko je kao neiskusni devojčurak uleteo u političke vode, Merkelova sad zauvek odlazi sa svetske političke scene, a čitav svet se pita da li će ta ekonomski moćna nacija u srcu Starog kontinenta ostati stabilna i predvidljiva i bez Angele Merkel

Foto: Tanjug/AP

To je bilo to - posle 16 godina, zvanično je završena jedna era - Angela Merkel je predala kancelariju i službene poslove svom nasledniku Olafu Šolcu.

- Preuzmite vlasništvo nad ovom kućom i radite za dobro naše zemlje - poručila je Merkelova novom kancelaru.

Šolc joj je zahvalio i poklonio joj buket cveća.

- Postigli ste velike stvari - rekao je novi nemački kancelar, prenosi Bild.

Merkelova je sa osmehom primila cveće i posle 16 godina zvanično otišla u političku penziju.

Kada je Merkelova izašla iz kancelarije, zaposleni su glasno i uporno aplaudirali. Na rastanku je ponovo mahnula iz auta.

Šolc je u sredu položio zakletvu u Bundestagu, a mnogi su odlazak Angele Merkel nazvali "krajem jedne ere".

Podsetimo, gospođu Merkel su u početku potcenjivali i više puta potcenjivali tokom karijere. Ipak, tokom 16 godina bila je na čelu četiri vlade i savladala je čitav niz kriza.

Sarađivala je s četiri američka predsednika, pet britanskih premijera i četiri francuska predsednika. O broju austrijskih kancelara ili italijanskih premijera i da ne pričamo. Predsednici vlada ili država dolazili su i odlazili, a Angela Merkel je ostajala.

Kao neko ko je kao neiskusni devojčurak uleteo u političke vode, Merkelova sad zauvek odlazi sa svetske političke scene, a čitav svet se pita da li će ta ekonomski moćna nacija u srcu Starog kontinenta ostati stabilna i predvidljiva i bez Angele Merkel. Ostaje da vidimo...

Video: Ovacije u Bundestagu: Olaf Šolc je novi kancelar Nemačke

(Telegraf.rs)