Emotivne scene na sednici Evropskog parlamenta: Aplauz i specijalne majice u znak podrške Ukrajini

Sednica je počela ovacijama za ambasadora Ukrajine, a poslanici su ustali na noge i nosili majice sa ukrajinskom zastavom

Foto: Tanjug/AP

Čitav svet danas je mogao da vidi nesvakidašnje, emotivne scene, na otvaranju posebne sednice parlamenta EU na kojoj se raspravlja o sukobu u Ukrajini.

Sednica je počela ovacijama za ambasadora Ukrajine, a poslanici su ustali na noge i nosili majice sa ukrajinskom zastavom.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola zahvalila je predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom koji se pridružio putem video linka.

- Gospodine predsedniče, hvala vam što ste pokazali svetu šta znači ustati. Hvala vam što ste nas podsetili na opasnosti samozadovoljstva - rekla je ona u govoru, gde je pohvalila herojstvo ukrajinskog naroda koji brani svoju zemlju.

Ona je rekla da parlament pozdravlja zahtev Ukrajine da postane članica EU i da će raditi na tome da to postane stvarnost.

Podsetimo, Zelenski je u obraćanju Evropskom parlementu pozvao EU da bude uz Ukrajinu i ukrajinski narod i podrži njihovu borbu za slobodu i život.

- Naš narod je motivisan, jer se prevashodno bori za svoju slobodu, živote i preživljavanje. Istovremeno mi se borimo da budemo jednaki članovi Evrope. Mi smo pokazali našu snagu. Dokažite da ste sa nama i da nas nećete napustiti - poručio je Zelenski.

Video: Ovo mesto je košnica izbeglica iz Ukrajine - život im je na pauzi, pakao u glavi

(Telegraf.rs)