Hrvat i zvanično postao predsednik Čilea: Detalj sa inauguracije svima pao za oko, i sam Borić ga komentarisao

Ceremonija inauguracije počela je u petak, 11. marta sa 15 minuta kašnjenja

Foto: Tanjug/AP

Čile je dobio novog predsednika - levičar hrvatskog porekla Gabrijel Borić (36) je u petak položio zakletvu, obećavajući da će nadgledati političku i ekonomsku obnovu. Međutim, izgleda da ceremonija inauguracije nije protekla baš glatko, a Borić se u intervjuu dotakao i španskog kralja.

Novi predsednik je u ponedeljak za lokalnu televiziju T13 rekao kako je smatrao "veoma neprihvatljivim" da je njegova ceremonija održana 11. marta kasnila "jer je kralj Španije kasnio".

Ceremonija polaganja zakletve počela je sa 15 minuta zakašnjenja, prenosi El Pais.

Španski kralj Felipe VI stigao je poslednji među 12 šefova država koji su se očekivali u Valparaisu, oko 120 kilometara od Santjaga, gde se nalazi sedište Kongresa.

Izvori iz Kasa del Rej su ukazali da je "španska delegacija u svakom trenutku sledila uputstva čileanskog protokola i obezbeđenja, koji su određivali tempo dolaska karavana".

- U stvari, karavan sa španskom delegacijom je čekao u redu iza ostalih dok protokol i obezbeđenje nisu dali instrukciju da može da se pristupi - dodali su.

Borić sve do ponedeljka uveče nije govorio o kašnjenju ceremonije inauguracije. To je spomenuo u opuštenom intervjuu na Las caras de La Moneda kod voditelja Don Franciska, jednog od najpopularnijih u Čileu i Latinskoj Americi.

Upitan o utiscima sa inauguracije, Borić je kritikovao španskog kralja.

- Smatrao sam sasvim neprihvatljivim što je ceremonija odložena jer je kralj Španije kasnio. Ali dobro, to su stvari koje se dešavaju - rekao je Borić.

Gosti su morali da putuju 120 kilometara od Santjaga do Valparaiso. Iz bezbednosnih razloga nije im bilo dozvoljeno da koriste aerodrom Vina del Mar, koji se nalazi nekoliko kilometara dalje.

Po dolasku u Valparaiso, delegacije su morale da prođu tri bezbednosna koridora pre nego što su stigle do zgade parlamenta.

Kako se približavalo vreme početka polaganja zakletve, bilo je evidentno da se predviđeno vreme više ne može ispoštovati. U 12 sati i dalje su bili dugi redovi automobila koji su čekali da ostave goste ispred stepenica zgrade.

Španski kralj Felipe stigao je nekoliko minuta nakon predsednika Bolivije.

Kada je kralj ušao u zgradu, vrata su se zatvorila i ceremonija je počela.

Foto: Tanjug/AP

Jedan od najmlađih šefova država na svetu: "Budimo realni, učinimo nemoguće"

Tridesetšestogodišnjak hrvatskog porekla, jedan od najmlađih šefova država na svetu, najavio je da će "pokopati" nekada slavni čileanski neoliberalni ekonomski model, koji datira iz doba diktature Augusta Pinočea, ali nije to jedni način na koji namerava da izmeni Čile.

Bilo odbijanjem da nosi kravatu, izbegavanjem čileanske političke elite ili imenovanjem vlade sa ženama u većini, Borić je već pokazao da će njegovo predsedništvo biti novi početak u južnoameričkoj zemlji.

Bivši studentski aktivista, koji je jedva zadovoljio minimalnu starosnu granicu za predsedničku kandidaturu, na prvu dužnost je izabran pre sedam godina, kad je postao poslanik u nacionalnom parlamentu.

Njegovo obećanje da će uspostaviti "državu blagostanja" u jednoj od država s najvećim društvenim nejednakostima na svetu, u kombinaciji s progresivno socijalnom, ekološkom i feminističkom agendom, bilo je dovoljno da nadmaši desničara Hozea Antonija Kasta na izborima u decembru.

Obećao je da radnu nedelju skratiti sa 45 na 40 sati, zagovarati "zeleni razvoj" i stvoriti pola miliona radnih mesta za žene.

U njegovoj vladi od 24 člana, 14 su žene.

Najavio je i reformu čileanskog penzionog i zdravstvenog sistema, u zemlji u kojoj jedan posto stanovništva ima četvrtinu njenog bogatstva.

Još 2011. godine, Borić je vodio proteste za besplatno školovanje. Njegovi kritičari kažu da je neiskusan, ali on sam priznaje da ima još "mnogo da nauči".

Pristalice govore da mu u prilog ide to što nema veza sa tradicionalnom vladajućom elitom. Razliku je zacementirao time što je odlučio da živi u siromašnoj, ali tradicionalnoj četvrti Jungaj, u ulici koju zovu "sirotinjskom".

Borić, koji je hrvatskog i katalonskog porekla, ošišao je dugu kosu koju je negovao još od aktivističkih dana i izgradio umereniji i šire prihvaćeni imidž.

Iako je prihvatio sakoe, kravata mu je i dalje stran dodatak, a ne skriva ni svoje tetovaže.

Podržava istopolne brakove i pravo na pobačaj.

Rođen je u Punta Arenasu, na čileanskom krajnjem jugu. Najstariji je od trojice braće. Preselio se u glavni grad kako bi studirao pravo, iako u struci na kraju nije radio.

Živi sa partnerkom, politikološkinjom Irinom Karamanos, sa kojom još nema dece. Obožava da čita poeziju i istoriju.

- To me opušta. Dolazim sa juga Patagonije, gde svet počinje i gde se susreću svaka priča i mašta - rekao je on za AFP.

Njegov otac Luis Borić kazao je pre nekoliko meseci da mu je sin politički orijentisan od rane mladosti. Na zidove svoje sobe pisao je poruke poput "Budimo realni, učinimo nemoguće".

- On želi stvarnu promenu u društvu. Želi da eliminiše svaku nepravdu - rekao je Luis (75).

Video: Slavlje na ulicama u glavnom gradu Čilea posle izbora Hrvata za predsednika države

(Telegraf.rs)