Rođaci boraca iz Azovstala na ulicama Kijeva mole za pomoć: Rusija i Ukrajina pregovaraju o evakuaciji

Demonstranti, uglavnom žene, protestovale su ulicama Kijeva, držeći transparente i skandirajući "Spasi branitelje Mariupolja, spasi Azovstal", "Slava herojima Mariupolja" i "Spasimo vojsku Azovstala"

Foto: Tanjug/AP

Rođaci i pristalice ukrajinskih boraca koji se nedeljama nalaze u čeličani Azovstal nastavili su da apeluju za njihovo spasavanje, dok zvanični Kijev kaže da su u toku razgovori sa Moskvom o planu za evakuaciju teško ranjenih vojnika.

Ruske snage nastavile su sa napadima na čeličanu u južnoj luci Mariupolj, posljednjem bastionu ukrajinskih branitelja u gradu koji je gotovo u potpunosti pod ruskom kontrolom nakon više od dva meseca opsade.

Civili su dugo bili zarobljeni u bunkerima ispod čeličane. Svi oni su, prema saopštenju Kijeva, evakuisani, ali za sada nema dogovora o spasavanju stotine vojnika, od kojih su mnogi teško ranjeni.

- Započeli smo novi krug pregovora oko rute za operaciju evakuacije. Prvo ćemo evakuistati one koji su teško ranjeni - rekla je potpredsednica vlade Irina Vereščuk za televiziju 1+1.

Dodala je da ukrajinske vlasti sarađuju sa međunarodnim organizacijama Crvenog krsta i Ujedinjenim nacijama, koje su i pomogle u ranijim evakuacijama.

- Želimo da se potpiše dokument o tome kako će se evakuacija u Azovstalu odvijati - rekla je, dodajući da Turska, koja je ponudila da bude domaćin razgovora između predsednika Rusije i Ukrajine, deluje kao posrednik.

Demonstranti, uglavnom žene, protestovale su ulicama Kijeva, držeći transparente i skandirajući "Spasi branitelje Mariupolja, spasi Azovstal", "Slava herojima Mariupolja" i "Spasimo vojsku Azovstala".

Video: Ljute borbe nastavljene u Mariupolju: Počeo novi napad na Azovstal

(Telegraf.rs)