Ovom fotografijom su pokušali da dokažu da je Zelenski zapravo Rus, ali lažna je

Reč je o staroj fotografiji koja se može pronaći na web stranici na ruskom jeziku u članku o Zelenskom i "ljubavnoj priči" njegove supruge

Foto: Tanjug/AP

Tvrdnje da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zapravo Rus, što dovodi u sumnju njegovu podobnost da bude predsednik Ukrajine, razotkrivene su kao lažne, javlja BBC.

Prošlog meseca je počela na Telegramu da se deli fotografija ruskog pasoša u kojem je fotografija mladog Zelenskog, zajedno sa lažnim tvrdnjama da, kao ruski državljanin, Zelenski nije bio kvalifikovan da bude predsednik Ukrajine.

Tu priču su preneli i pojedini ruski mediji. Međutim, nema dokaza da je Zelenski državljanin Rusije.

Analiza fotografije, koju je uradio BBC, dokazuje da je fotografija pasoša lažna. Naime, reč je o staroj fotografiji koja se može pronaći na web stranici na ruskom jeziku u članku o Zelenskom i "ljubavnoj priči" njegove supruge. Ta fotografija je prerađena u programima za obradu fotografija, da bi izgledala kao da je u pitanju fotografija iz pasoša.

Istraživački novinar Maks Bernhard pronašao je dodatne dokaze da je u pitanju lažni pasoš. On je otkrio da datum izdavanja ne odgovara ostalim podacima u pasošu, a čini se da je napravljen pomoću softvera koji generiše lažne ruske pasoše.

Video: Pobednik Evrovizije o tome da li su pobedili zbog aktuelne situacije u Ukrajini

(Telegraf.rs)