Švedska i Finska potpisale protokole o pristupanju NATO-u, Stoltenberg: Bićemo još jači, a građani sigurniji

Protokol o pristupanju mora biti ratifikovan u svih 30 država članica NATO-a

Foto: Tanjug/AP

U sedištu NATO počela je ceremonija potpisivanja protokola o pristupanju Švedske i Finske Alijansi čime započinje formalni proces ratifikacije.

Ambasadori NATO potpisali su protokol o pristupanju Finske i Švedske, u prisustvu šefova diplomatije dve zemlje Peke Havista i An Linde.

- Ovo je istorijski trenutak za Finsku, Švedsku i NATO. Bićemo jači i naši građani sigurniji pred najvećom bezbednosnom krizom u poslednjih nekoliko decenija - rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar rekao je da vrata NTO ostaju otvorena za evropske demokratije koje su spremne da daju doprinos zajedničkoj bezbednosti.

Foto: Tanjug/AP

Protokol o pristupanju mora biti ratifikovan u svih 30 država članica NATO-a. Svaka od njih ima različite pravne procedure i moguće je da će do konačnog pristupanja nove dve članice proći i nekoliko meseci, prenosi AP.

- Nadam se brzom procesu ratifikacije - rekao je finski ministar spoljnih poslova peka Havisto.

Protokol znači da Helsinki i Stokholm mogu da učestvuju na sastancima NATO i imaju veći pristup obaveštajnim podacima ali sve do okončanja procesa ratifikacije neće imati zaštitu po klauzuli NATO koja kaže da je napad na jednog saveznika napad na sve.

Video: Turska je danas podržala učlanjenje Finske i Švedske u NATO: Potpisan sporazum

(Telegraf.rs/Tanjug)