Dan koji je zauvek promenio Beč: Terorista je 9 minuta pucao po gradu, ubio 4 osobe veče pred lokdaun

Na današnji dan pre dve godine došlo je do terorističkog napada u Beču, u kojem je ubijeno 4 ljudi, a ranjeno više od 20

Foto: Tanjug/AP

Na današnji dan, pre dve godine, Austrijanac albanskog porekla iz Severne Makedonije Kujtim Fejzulaj, izvršio je teroristički napad u centru Beča, tokom kojeg je ubio četvoro ljudi i ranio više od 20.

Fejzulaj je 2. novembra 2020, veče pred novi lokdaun, kada su građani masovno izašli u kafiće centra Beča, iskoristio za svoj krvavi pir.

On je, krećući se ulicama takozvanog "Bermudskog trougla", gde se nalazi i Sinagoga, pucao na sve ljude koji na koje je naišao.

Čitavih devet minuta trajala je njegova krvava šetnja, pre nego što ga je policija usmrtila.

Foto: Instagram

Istraga u vezi terorističkog napada trajala je dugo, i tek prošlog meseca počelo je suđenje šestorici koji su optuženi da su mu pomagali u pripremi napada ili barem znali za njegove namere.

Suđenje će, kako je najavljeno, trajati najmanje do kraja proleća iduće godine.

Teroristički napad u Beču pokazao je i propuste bezbednosnih organa, pošto nisu reagovali na informacije iz inostranstva da je napadač pokušao da kupi oružje, a i poverovali su mu da više nije islamista pa je bio prevremeno pušten iz pritvora i nedovoljno praćen.

Usled toga sprovedena je potpuna reorganizacija obaveštajne Savezne službe za borbu protiv terorizma i zaštitu ustavnosti, koja je pretvorena u Direkciju za državnu bezbednost i obaveštajne službe.

Uspostavljen je fond za žrtve ovog napada iz kojeg je do sada isplaćeno oko 1,95 miliona evra porodicama žrtava i žrtvama, saopštilo je Ministarstvo za socijalna pitanja Austrije.

Vlada Austrije je od početka istakla da će preuzeti odgovornost prema žrtvama i porodicama, i da pogođeni imaju pravo na obeštećenje na osnovi Zakona o žrtvama zločina.

Visinu obeštećenja određuju stručnjaci organizacije za pomoć žrtvama zločina "Beli krug", koja je uspostavila posebnu komisiju.

Do sredine oktobra 75 osoba zatražilo je obeštećenje od Fonda, a 51 je već dobilo novac.

Preostalih 24 zahteva trebalo bi da se reši do kraja godine, ukazuje Ministarstvo, prenosi Tanjug.

Pored Fonda za žrtve ovog napada je do sada isplaćeno i oko 300.000 evra na osnovu Zakona o žrtvama zločina 116 lica, od kojih je 93 dobilo paušalno obeštećenje za pretrpljenu bol.

Video: Teroristički napad u Beču: Više mrtvih i ranjenih

(Telegraf.rs)