Strategija koju Rusi nisu očekivali: Ukrajina doskočila Moskvi modifikovanim dronovima SSSR-a?

Do napada je došlo nakon što je Kijev više puta tražio od zapadnih saveznika dronove dugog dometa

Foto: Tanjug/AP

Dve ruske baze navodno su pogođene domaćim modifikovanim dronovima iz sovjetske ere, i veruje se da iza toga stoji Ukrajina. Ako se ispostavi da je to tačno, gađanje meta stotinama kilometara daleko od granice može da signalizuje smrtonosnu novu sposobnost za zemlju koja se uglavnom oslanja na uvozno oružje da odbrani rusko napredovanje.

Prema rečima dve osobe koje su upoznate sa situacijom, dronovi korišćeni u napadu su modifikovane Tu-141 bespilotne letelice za nadzor, koje su ostale iz sovjetske ere.

Izmene pokazuju sposobnost ukrajinske odbrambene industrije za inovacije, čak i kada je Rusija primorana da kupuje jeftine iranske dronove kako bi nastavila sa ratom, piše Politico.

Napad Ukrajine takođe naglašava stepen do kojeg je Kijev u stanju da gađa vojne položaje duboko u Rusiji, čak i kada izdržava raketni baraž na civilnu infrastrukturu koju je naredio Kremlj. To dovodi do pitanja da li Ukrajina može da nastavi sa sličnim napadima u narednim nedeljama.

Ukrajina mesecima unazad traži rakete dugog dometa i dronove od svojih zapadnih saveznika, ali su SAD i Evropa do sada odbijale da odgovore na te zahteve zbog straha da bi mogli da se upotrebe za napad unutar Rusije. Bez dodatnih resursa za izgradnju svojih dalekosežnih sposobnosti, Ukrajina će možda morati da nastavi da se oslanja na modifikovane dronove, a Moskva će sada verovatno pokušati da ih prati.

"Ključni faktor za uspeh je bilo iznenađenje. Rusija nije očekivala ništa ovakvo. Sada će biti spremni", rekao je jedan od izvora, koji radi sa ukrajinskom vladom.

Ukrajinac, i druga osoba upoznata sa ovim, govorili su pod uslovom anonimnosti o osetljivom operaciji.

U napadima su ubijene tri osobe i oštećena su dva aviona, saopštila je ruska vlada ove nedelje, ali nije opisala šta je izazvalo štetu. Tehnologija u avionu je ukrajinska proizvodnja i nije je obezbedila SAD ili bilo koja druga zapadna država, kažu izvori.

Britansko ministarstvo odbrane je ove nedelje saopštilo da su napadi uništili dva Tu-95 teška bombardera u vazdušnoj bazi Engels, i istaklo da "ako Rusija proceni da su incidenti bili namerni napadi, verovatno će ih smatrati nekim od strateški najznačajnijih neuspeha zaštite snaga od svoje invazije na Ukrajinu".

Savet za nacionalnu bezbednost je odbio da komentariše, kao i ministarstvo odbrane Ukrajine.

Ukrajina još uvek nije preuzela odgovornost za napade. Međutim, čini se da je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak aludirao na Moskvu na Tviteru nakon napada.

"Ako je nešto lansirano u vazdušni prostor druge zemlje, pre ili kasnije nepoznati leteći objekat vratiće se na tačku polaska. Zemlja je okrugla", napisao je u tvitu.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin razgovarao je sa ukrajinskim kolegom Oleksejem Reznikovim nekoliko sati nakon napada u ponedeljak. Portparolka Pentagona Sabrina Sing nije potvrdila sadržaj razgovora, ali je rekla da Ukrajinci "na terenu donose odluke u smislu ciljanja u smislu kada izvode operaciju".

"Ono što mi pružamo je bezbednosna pomoć, tako da ne, nismo nužno bili obavešteni ili svesni bilo kakvog napada", rekla je ona.

Napadi ove nedelje na ruske vojne baze nije prvi put da je domaća ukrajinska tehnologija pogodila velike ruske mete.

U aprilu, Ukrajina je lansirala raketu Neptune na ruski ratni brod Moskva u Crnom moru.

Foto: Tanjug/AP

Državni proizvođač oružja Ukroboronprom mesecima je govorio da radi na programu dronova sa dometom većim od 600 milja (965 kilometara) ali ne otkriva detalje o projektu. U oktobru je kompanija objavila na Fejsbuku da radi na "završnim detaljima".

Kijev je uspeo da nanese ozbiljnu štetu čak i bez dronova dugog dometa i municije. U avgustu je nekoliko eksplozija u ruskoj najvećoj vojnoj bazi na Krimu izazvalo značajnu štetu.

Dva meseca kasnije, nekoliko malih brodova bez posade napalo je ruske brodove u gradskoj luci, izazivajući minimalnu štetu, ali su podstakli nove strahove u Kremlju da je njihova flota u konstantnoj opasnosti.

U novembru su brojni mali ukrajinski dronovi ciljali štab flote u Sevastopolju na okupiranom Krimu, oštetivši zgradu.

Video: Ukrajinski policajci puškama oborili dron kamikazu i sprečili da udari u zgradu

(Telegraf.rs)