Podoljak: Izuzetno značajna poseta Zelenskog SAD demantovaće Rusiju

Podoljak je u pisanoj izjavi za Rojters naglasio da je putovanje Zelenskog, uključujući razgovore sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, pružilo priliku da objasni pravu situaciju u Ukrajini, kakvo oružje je potrebno Kijevu za borbu protiv Rusije i zašto mu je potrebno

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je danas da će "izuzetno značajna" poseta predsednika Volodimira Zelenskog SAD demantovati pokušaje Rusije da pokaže da se američko-ukrajinski odnosi hlade.

Podoljak je u pisanoj izjavi za Rojters naglasio da je putovanje Zelenskog, uključujući razgovore sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, pružilo priliku da objasni pravu situaciju u Ukrajini, kakvo oružje je potrebno Kijevu za borbu protiv Rusije i zašto mu je potrebno.

"Sama poseta i nivo planiranih sastanaka nedvosmisleno svedoče o visokom stepenu poverenja između zemalja. Drugo, ovo konačno stavlja tačku na pokušaje ruske strane da dokaže navodno rastuće zahlađenje u našim bilateralnim odnosima", rekao je Podoljak i dodao da to nije ni blizu, već da SAD nedvosmisleno podržavaju Ukrajinu.

On smatra da će poseta nesumnjivo aktivirati i optimizovati ključne oblasti vojne saradnje, dodatno mobilisati dvopartijsku političku podršku i jasnije oslikati budućnost ukoliko se, kako je rekao, rat ne završi ispravno. Prethodno je BBC izvestio da će Zelenski otputovati danas u posetu Vašington, gde će se susresti sa Bajdenom.

To će biti njegova prva inostrana poseta jednoj zemlji otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru.

"Tokom radne posete SAD razgovaraću o jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine. Konkretno, predsednik Amerike Bajden i ja razgovaraćemo o saradnji Vašingtona i Kijeva. Postoji mogućnost da se obratim Kongresu, i da održim niz bilateralnih sastanaka", poručio je Zelenski na Tviteru.

Video: Zelenski optužio Ruse da su raketama napali Poljsku: Ovo je ruski napad na kolektivnu bezbednost

(Telegraf.rs)