Nova faza u ratu, Zelenski najzad prihvata ponuđenu vožnju: 5 ključnih stvari iz istorijske posete Vašingtonu

Držana u tajnosti do poslednjeg trenutka, istorijska poseta bila je puna simbolike - od maslinasto zelene dukserice Zelenskog, preko Bajdenove žuto-plave kravate do ukrajinske zastave sa ratišta koja je razvijena u Kongresu

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, 300 dana nakon što je njegovu zemlju napala Rusija, odleteo u Vašington na razgovore o tome šta bi narednih 300 dana moglo da donese.

Držana u tajnosti do poslednjeg trenutka, istorijska poseta bila je puna simbolike - od maslinasto zelene dukserice Zelenskog, preko Bajdenove žuto-plave kravate do ukrajinske zastave sa ratišta koja je razvijena u Kongresu.

Ali putovanje je bilo puno više od simboličnog. Bajden ne bi pozvao Zelenskog u Vašington, na rizično putovanje van Ukrajine prvi put od početka rata, da nije verovao da bi nešto stvarno moglo da se postigne sastankom lice u lice, umesto preko telefona.

Nakon razgovora, obojica su rekli da rat ulazi u novu fazu. Kako Rusija šalje sve više trupa na front i vodi brutalnu vazdušnu kampanju protiv civilnih ciljeva, strah od zastoja raste.

Međutim, dok je Zelenski odlazio iz Vašingtona na isto rizičan povratak u Ukrajinu, nije jasno da li je put ka okončanju konflikta imalo jasniji.

Bajden i Zelenski pokušavaju da shvate kako se rat završava

Sticanje jasnoće o tome gde Zelenski stoji kada je u pitanju okončanje rata bilo je među prerogativima za njegovo dovođenje u Belu kuću. Ukrajinski lider je ranije izrazio želju za "pravednim mirom" koji bi okončao sukob - tačka za koju su američki zvaničnici rekli da će biti u centru njihovih razgovora u sredu.

Međutim, Zelenski je u sredu upotrebio ratobornu retoriku koja je sugerisala da takav mir nije blizu, rekavši da put do okončanja rata neće uključivati ustupke Rusiji.

"Za mene kao predsednika, "pravedan mir" nije nikakav kompromis", rekao je on, ukazujući da ne vidi nikakav put ka miru koji podrazumeva da Ukrajina odustane od teritorije ili suvereniteta.

Kasnije je tokom obraćanja u Kongresu Zelenski rekao da je Bajdenu predstavio formulu mira od 10 tačaka, mada su američki zvaničnici rekli da je to bio isti plan koji je ponudio svetskim liderima na samitu Grupe 20 prošlog meseca.

Među zapadnim nacijama koje su se zalagale za podršku Zelenskom, postojala je zabrinutost oko toga kakav bi mogao da bude dugoročni plan Zelenskog.

Bajden je rekao da na Zelenskom ostaje da odluči "kako on želi da se rat završi".

Zelenski pokazuje da poznaje svoju publiku - i pokazuje svoje umeće

Zelenski je svoje obraćanje poslanicima začinio referencama na američku istoriju, od kritične bitke kod Saratoge tokom Američkog revolucionarnog rata do bitke kod Bulgea u Drugom svetskom ratu.

Svoje obraćanje je održao na engleskom. Čak je i njegova odeća - sada poznata vojna zelena dukserica (nekad i košulja), kargo pantalone i čizme - izgledala da je dizajnirana da podseti njegovu publiku da su bili u prisustvu ratnog vođe.

Tokom sukoba, Zelenski je pokazao sposobnost da privuče svoju publiku, bilo da se radi o nacionalnim parlamentima ili publici na dodeli Gremija.

U sredu je pokušao da iskoristi emocionalni odgovor Amerikanaca na patnje njegove zemlje, evocirajući mračne zimske noći dok Rusija pokušava da prekine ukrajinsko snabdevanje strujom.

"Za dva dana ćemo slaviti Božić, možda uz sveće. Ne zato što je tako romantičnije, ne, već zato što neće biti struje", rekao je on.

Čini se da je bio svestan da se mnogi Amerikanci, uključujući i neke republikance u Kongresu, pitaju zašto su milijarde dolara potrebne za sukob koji je hiljadama kilometara daleko.

"Bitka nije samo za život, slobodu i bezbednost Ukrajinaca ili bilo koje druge nacije koju Rusija pokušava da osvoji. Borba će definisati u kakvom će svetu naša deca i unuci živeti", rekao je on.

"Vaš novac nije u dobrotvorne svrhe. To je ulaganje u globalnu bezbednost i demokratiju kojom se bavimo na najodgovorniji način", rekao je Zelenski.

Zelenski konačno prihvata vožnju koja mu je ponuđena, a dobija i municiju

Na početku rata u Ukrajini, Zelenski je odbio američku ponudu da ga evakuišu iz Kijeva.

"Potrebna mi je municija, ne vožnja", rekao je Zelenski SAD.

CNN piše da je 10 meseci kasnije, dobio oba. Kada je Zelenski sleteo u Vašington američkim vojnim avionom u sredu, njegov dolazak je zaokružio 10-dnevni sprint američkih i ukrajinskih zvaničnika kako bi dogovorili rizičnu ratnu posetu koja je imala za cilj da prikupi podršku za tekući otpor Ukrajine ruskoj invaziji.

Uoči dolaska Zelenskog, Bajdenova administracija je objavila da šalje skoro dve milijarde dolara dodatne bezbednosne pomoći Ukrajini - uključujući sofisticirani protivvazdušni odbrambeni sistem Patriot, koji je Zelenski tražio mesecima.

Odmeravajući posetu, Zelenski je savetnicima sugerisao da ne želi da putuje u Vašington ukoliko nije došlo do značajnog razvoja bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Državama, prema izvoru upoznatim s tim.

Zelenski je na odluku SAD da pošalju protivraketni odbrambeni sistem Patriot u Ukrajinu gledao kao na veliki pomak u odnosima između dva saveznika.

Međutim, stojeći pored Bajdena, našalio se kako misli da jedan Patriot nije dovoljan.

"Želeli bismo da dobijemo još Patriota. Žao mi je, ali mi smo u rat", rekao je Zelenski.

Ujedinjeni front u jednoj od najkomplikovanijih veza na svetu

Govoreći kasnije pred Kongresom, Zelenski je ponovo rekao da ne veruje da je američka podrška dovoljna.

"Da li je dovoljno? Iskreno, ne baš", rekao je on o artiljeriji koju su SAD do sada obezbedile.

Iskreni zahtev Zelenskog za više Patriota - i Bajdenov bezbrižan odgovor - predstavljao je prozor u jedan od najkomplikovanijih odnosa na svetu.

Na površini, Bajden i Zelenski su održali čvrsto partnerstvo. A Zelenski je bio ushićen u hvaljenju Bajdena dok je išao od Ovalne kancelarije preko Istočne sobe do Kapitol Hila.

Ipak, nije potrebno mnogo da se tenzije vide ispod površine. Zelenski je dosledno agitovao za dodatnu podršku SAD, uprkos desetinama milijardi dolara vojne pomoći koju je Bajden uputio njegovoj zemlji.

To nije uvek odgovaralo Bajdenu ili njegovom timu. Ali kao što je to uradio sa mnoštvom drugih stranih lidera, Bajden je u sredu pokazao nameru da fizičku blizinu prevede u bolje razumevanje svog kolege.

"Sve je u tome da nekoga pogledate u oči. Mislim to iskreno. Mislim da ne postoji nikakva zamena tome da sednete licem u lice sa prijateljem ili neprijateljem i pogledate ih u oči", rekao je on.

Poseta koja simbolizuje "novu fazu" u ratu

Bajden je pozvao Zelenskog u Vašington ove nedelje jer veruje da rat u Ukrajini ulazi u "novu fazu", rekli su zvaničnici uoči posete. Kako dolazi zima i Rusija nastavlja da cilja civilnu infrastrukturu, činilo se da je sazreo trenutak da

Zelenski uputi dramatičan javni apel za nastavak međunarodne podrške.

Ipak, nova faza nije samo na ratištu. Širom sveta lideri se suočavaju sa posledicama ruske invazije. Više cene energije i hrane, delimično izazvane oštrim sankcijama Moskvi, izazvale su probleme političarima u Evropi i SAD.

U Vašingtonu, republikanci koji su spremni da preuzmu kontrolu nad Kongresom, jasno su stavili do znanja da neće pečatirati svaki od Bajdenovih zahteva za pomoć Ukrajini - iako strahovi da će finansiranje potpuno prestati izgledaju neosnovani. Kongres je na ivici da odobri skoro 50 milijardi dolara dodatne bezbednosne i ekonomske pomoći.

Obraćajući se poslanicima, Zelenski je više puta spominjao članove "obe stranke", nastojeći da svoju stvar predstavi kao dvopartijsku.

Ipak, neki republikanci su odbili da prisustvuju obraćanju Zelenskom u Kongresu, protest zbog onoga što oni tvrde da su neobuzdani dolari koji odlaze iz SAD.

Upravo u tom kontekstu Bajden je insistirao da će se podrška SAD nastaviti mesecima.

Rekao je da je "važno za američki narod i za svet da čuje direktno od vas, predsedniče, o ukrajinskoj borbi i potrebi da nastavimo da stojimo zajedno tokom 2023. godine".

Video: Zelenski i Bajden u razgovoru: Predsednik SAD mu čestitao na 300 dana borbe sa Rusijom

(Telegraf.rs)