Otac otkrio kako su on i ćerka preživeli 4 dana ispod ruševina: Baka je ležala mrtva u drugoj sobi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otac i ćerka se oporavljaju u bolnici, a Cem je rekao da ju je grlio kako bi je ugrejao i pokušavao da je ubedi da će biti spaseni, uprkos strahu da pomoć možda nikad neće doći

Foto: Tanjug/AP/Bernat Armangue

Otac i ćerka koji su bili zarobljeni ispod ruševina svoje kuće nakon razornog zemljotresa u Turskoj, rekli su da su igrali "papir, kamen, makaze" duže od četiri dana pre nego što su spaseni.

Cem Okur (42) i njegova ćerka Tanem Safije (8) preživeli su bez ozbiljnih povreda, ali su bili zaglavljeni u mrklom mraku u dubokom procepu između plafona i poda njihovog stana u petospratnici kada se srušila na njih.

U intervjuu za Daily mail, otac i ćerka su rekli da su pokušavali da skrenu misli igrajući poznatu dečju igru "papir, kamen, makaze".

Posle 101 sata najzad su izvučeni nakon što je tim za pretragu i spasavanje uspeo da kroz ruševine njihove kuće dođe do njih u provinciji Hataj.

Cemova majka koja je živela sa njima ležala je mrtva u drugoj sobi, kada su ruševine pale na nju nakon zemljotresa 6. januara.

Otac i ćerka se oporavljaju u bolnici, a Cem je rekao da ju je grlio kako bi je ugrejao i pokušavao da je ubedi da će biti spaseni, uprkos strahu da pomoć možda nikad neće doći.

Cem se prisetio kako je do zemljotresa došlo dok su spavali, i rekao da je izgledalo kao da je "zemlja eksplodirala" ispod njih.

"Bilo je kao armagedon i izgledalo loše. Prvi minuti su bili užasni. Gornji spratovi su uništeni, a plafon iznad nas se srušio tako da smo se zaglavili u procepu visokom jedan metar.

Nismo mogli ništa da vidimo i morali smo da puzimo po podu da bismo došli jedan do drugog. Činilo se kao da nema vazduha", rekao je otac.

Cem je rekao da su dehidriral i da se plašio da će umreti od žeđi pre nego što je posle 24 sata u mraku pronašao flaše sa vodom.

Kako je ispričao, osećao je veliku bol znajući da je njegova majka verovatno mrtva, ali se trudio da to sakrije pred ćerkom.

"Bili smo blizu i uporno igrali dečju igru, ali nismo se smejali dok smo je igrali. Pevali smo pesme, pričali priče i molili Boga da nas spasi", prisetio se otac.

Ispričao je kako mu je ćerka stalno govorila da "ispuni obećanje i spasi je".

Rekao je kako je više puta udarao kamenom o zid u nadi da bi spasioci mogli da čuju zvuk.

Njegovi napori su konačno alarmirali tim dobrovoljaca za potragu i spasavanje i vojnika koji su kopali ruševine da bi došli do njih.

Tanem je prva spasena jer je bila dovoljno mala da se provuče kroz rupu i odvezli su je do kola hitne pomoći. Ona je rekla da želi da njenom ocu prenesu poruku da ga "voli i da je dobro".

Cem je izvučen sledeći i prevezen je u bolnicu kod ćerke.

"Najvažnije mi je to što sam ovde sa svojom ćerkom", rekao je on.

Video: Medicinske sestre rukama držale inkubatore sa bebama tokom zemljotresa: Hrabre heroine Turske

(Telegraf.rs)