Beloruski nobelovac osuđen u Minsku na 10 godina zatvora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bjaljatski je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir

Foto: Tanjug/AP

Sud u Belorusiji osudio je danas dobitnika Nobelove nagrade za mir, prodemokratskog aktivistu Aleša Bjaljatskog, na 10 godina zatvora zbog navodnih finansijskih malverzacija.

Bjaljatski, prodemokratski aktivista i osnivač Vjazna grupe za ljudska prava, koja je obezbedila pravne i finansijske usluge kao pomoć demonstrantima tokom talasa nemira u Belorusiji 2020. godine, osuđen je za finansiranje protesta i utaju poreza.

Bjaljatski, koji se nalazi u pritvoru u Minsku, rekao je da je suočen sa političkim progonom, prenosi Guardian.

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da u Belorusiji ima oko 1.500 političkih zatvorenika, a veliki broj njih je uhapšen posle gušenja protesta 2020. godine, koji su izbili nakon što je Aleksandar Lukašenko saopštio da je ponovo izabran na predsedničkim izborima.

Liderka beloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovskaja ocenila je na Tviteru da je presuda borcima za ljudska prava sramotna.

Bjaljatski je dobio prošle godine Nobelovu nagradu za mir i četvrta je osoba u 121-godišnjoj istoriji Nobelovih nagrada koja je primila nagradu dok je bila u zatvoru ili pritvoru, podseća AP.

(Telegraf.rs)