Evakuacija u Francuskoj: Srušila se cela zgrada u centru Marseja, traje potraga za preživelima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vatra je sprečila i trenirane pse da pretražuju ruševine u potrazi za mogućim povređenim

Foto: NICOLAS TUCAT / AFP / Profimedia

Najmanje pet osoba je povređeno kada se u Marseju urušila četvorospratna stambena zgrada, saopštio je gradonačelnik Benoa Pajan.

Požar je sprečio spasioce da krenu u potragu za drugim mogućim žrtvama, a sumnja se da je rušenje zgrade izazvala eksplozija, prenosi portal BFMTV.

"Postoje jake sumnje da je eksplozija izazvala kolaps građevine, ali u ovoj fazi moramo biti veoma oprezni u vezi sa uzrocima nesreće", rekao je prefekt regiona Buš di Ron, Kristof Mirman, dodajući da bi eksplozija gasa mogla biti uzrok.

Vatra je sprečila i trenirane pse da pretražuju ruševine u potrazi za mogućim povređenim.

U zgradi koja se urušila se nalazilo pet stanova, po jedan na svakom spratu, objavili su vatrogasci. Urušavanje je oštetilo i dve susedne zgrade, jednoj od njih je oštećena statika te se strahuje da bi se i ona mogla urušiti. Zgrade se nalaze u centru grada, u ulici s mnoštvom kafića i restorana.

Foto: Tanjug/AP

Evakuisano je 80 stanara koji se smešteni u škole i vrtiće.

Foto: Tanjug/AP

"Pokušavamo da ubrzamo akciju jer je vreme bitno, ali psi ne mogu da izdrže ovakvu temperaturu i vrelinu", rekao je komandant bataljona marsejskih vatrogasaca Lionel Matje.

Foto: NICOLAS TUCAT / AFP / Profimedia

Lokalne vlasti su saopštile da se za sada ne zna koliko ljudi je živelo u zgradi.

"Saosećam s Marsejom gde se sinoć srušila zgrada u Ulici Tivoli. U mislima sam sa stradalima i njihovim voljenima. Spasilačka akcija se nastavlja uz angažovanje značajnih resursa. Hvala vatrogascima i spasiocima", objavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

(Telegraf.rs)