Trudnica preminula od sepse u Poljskoj: Lekari odbili da urade abortus

Vreme čitanja: oko 1 min.

Detaljna dokumentacija o stanju Dorote Pani uoči smrti biće dostupna za četiri do šest nedelja, a njena sahrana održaće se 6. juna

Foto-ilustracija: Shutterstock

Tragična smrt 33-godišnje Dorote Pani ponovno je otvorila pitanje zakona oko zabrane pobačaja u Poljskoj, zbog kojih je nesrećna trudnica preminula.

Bila je trudna 20 nedelja kad je 21. maja stigla u specijalističku bolnicu Podhalanski, gde se uspostavilo da je počela da gubi plodnu vodu. Iako su ona i njena porodica bili uvereni da će u bolnici dobiti odgovarajuću pomoć, preminula je u noći s 23. na 24. maja, piše Mjakmama24.

Isprva nije bilo jasno šta se dogodilo jer Dorota nije prijavila nikakve druge probleme osim pomenutih s bolovima zbog gubitka plodne vode, ali, 29. maja bolnica je objavila da je trudnica preminula od sepse.

"Iz bolnice smo obavešteni da je uzrok smrti septički šok zbog kog je otkazalo više organa", saopštila je porodica preminule, koja je nakon tragedije bolnicu i njeno osoblje prijavila za mogući zločin "zbog nebrige za ljudski život".

Razlog za takvu kvalifikaciju je to što je njen život mogao da se spase da su lekari uradili abortus, međutim, zbog rigoroznih zakona u Poljskoj, to su odbili, bez obzira što je u ovom slučaju žena bila bez plodove vode više od tri dana.

"Šokirani smo, posebno jer se sve dogodilo na odeljenju gde započinje novi život", poručili su iz bolnice.

Detaljna dokumentacija o stanju Dorote Pani uoči smrti biće dostupna za četiri do šest nedelja, a njena sahrana održaće se 6. juna.

Ovaj tragičan događaj dodatno je rasplamsao strasti u Poljskoj i doveo do još većih podela jer pobornici pobačaja za ovako nešto krive konzervativnu stranku na vlasti Pravo i pravda (PiS).

Naime, njihovi rigorozni stavovi oko prava na pobačaj nisu jedini problem, političkim potezima pokušavaju iz javnog života eliminišu LGBTIQ teme, transrodne teme i sve što smatraju rodnom ideologijom.

(Telegraf.rs)