Putin i Kim Džong Un sastali se na ruskom kosmodromu Vostočni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šefovi država će obići kosmodrom Vostočni, posle čega će održati razgovore

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, koji je stigao na kosmodrom Vostočni, u Amurskoj oblasti.

Ceremonija dočeka održana je na glavnom ulazu u zgradu tehničkog kompleksa.

Šefovi država će obići kosmodrom Vostočni, posle čega će održati razgovore.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un stigao je jutros vozom na železničku stanicu kosmodroma Vostočni, u ruskoj Amurskoj oblasti, gde ga je dočekao ruski predsednik Vladimir Putin s kojim je, na početku susreta, pregledao lansirni kompleks kosmičkog raketnog sistema Sojuz-2.

Do Kimovog vagona dovezen je mostić sa crvenim tepihom, a sa obe strane stajala je počasna garda Istočnog vojnog okruga sa zastavama dve zemlje.

Kim je prošao pored počasne garde i ušao u ličnu limuzinu, nakon čega se severnokorejska delegacija uputila na sastanak sa ruskim kolegama.

Kim boravi u poseti Rusiji na poziv Putina, s kojim danas ima bilateralni sastanak.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će Kim i Putin razgovarati o bilateralnoj saradnji, uključujući trgovinsko-ekonomske veze i kulturnu razmenu, kao i o situaciji u regionu i svetu.

Severnokorejski lider Kim Džong Un veruje da njegova sadašnja poseta Rusiji, prva u četiri godine, pokazuje važnost strateških odnosa između Rusije i Severne Koreje, javila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Kim je u utorak stigao u stanicu Hasan u ruskom Dalekoistočnom Primorju gde su ga dočekali ruski zvaničnici, uključujući i ruskog ministra prirodnih resursa Aleksandra Kozlova. Kim je istakao da je njegova poseta jasno pokazala ozbiljan stav vladajuće stranke i vlade Severne Koreje. Prema KCNA, cilj posete severnokorejskog lidera Rusiji je da se unaprede prijateljski odnosi dve zemlje.

Sa druge strane, Zapad strahuje da bi moglo da dođe do dogovora o naoružanju Rusije zbog rata u Ukrajini.

(Telegraf.rs)