Norvežane iznenadio sneg: Kada budete videli snimke sve će vam biti jasno

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

U Oslu se priprema plan za vanredne situacije - "Očekujemo mnogo više snega u istočnoj Norveškoj", rekao je meteorolog - Obilne snežne padavine očekuju se i u Švedskoj

Foto: Gorm Kallestad / AFP / Profimedia

Talas jake hladnoće nastavlja da zapljuskuje Skandinaviju, a Norveška se suočava sa neviđenim teškim vremenskim prilikama i snežnim padavinama koje izazivaju opšte probleme, posebno u transportu, a što je dovelo do toga da je čak i aerodrom u Oslu zatvoren.

Istovremeno, ukinute su mnoge rute vozova i drugih linija javnog prevoza.

O zatvaranju aerodroma upravljačka kompanija "Avinor" je istakla sledeće:

"Ovo je izuzetno retko... ima toliko snega da piloti ne vide svetla na zemlji pa smo obustavili sve dolazne i odlazne letove. Bezbednost je na prvom mestu."

Saobraćaj vozova u delovima istočne Norveške takođe je obustavljen zbog vremenskih uslova, naveo je operater "Bane Nor" u saopštenju.

Opštinska vlast u Oslu izražava zabrinutost za starije, a priprema se i plan za vanredne situacije kako bi se aktivirali sigurnosni alarmi.

Uprkos činjenici da su ekipe za čišćenje snega na raspolaganju, pristup kućama je otežan.

U međuvremenu, Norveški meteorološki institut izdao je upozorenje na sneg i vetar za delove južne i istočne Norveške.

"I dalje očekujemo mnogo više snega u istočnoj Norveškoj", rekao je meteorolog i dodao da je najgore snežne padavine u sredu ujutru bilo od Osla i dalje na jugu.

Tokom popodneva sistem niskog pritiska će se kretati ka Švedskoj, donoseći obilne snežne padavine.

(Telegraf.rs)