Gutereš: Nad čovečanstvom se ponovo nadvila nuklearna senka

T. U.
Vreme čitanja: oko 1 min.

On je dodao da pojedini državnici "redovno impliciraju da su spremni da stvore nuklearni pakao"

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da se nad čovečanstvom ponovo nadvila nuklearna senka, dodavši da je rizik od nuklearnog sukoba veći nego u bilo kom trenutku tokom Hladnog rata.

"Geopolitičke podele, bezobzirna trka u naoružanju stvorili su potpunu blokadu. Vojske rade na razvoju užasnih novih tehnologija, uključujući veštačku inteligenciju i autonomne oružane sisteme. Vratila se nuklearna senka koja se tokom prošlog veka nadvijala nad čovečanstvom", rekao je Gutereš na konferenciji o razoružavanju.

On je dodao da pojedini državnici "redovno impliciraju da su spremni da stvore nuklearni pakao", što je, prema njegovim rečima, nečuvena pretnja koju svet mora jasno i snažno da osudi.

"Norme i standardi protiv širenja, testiranja i upotrebe nuklearnog oružja su narušeni. U stvari, frustracija većine država sporim tempom razoružanja dovela je do pregovora o Ugovoru o zabrani nuklearnog oružja", rekao je prvi čovek Ujedinjenih nacija.

On je ponovio poziv za ubrzanjem sprovođenja svih obaveza nuklearnog razoružanja, uključujući i Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i dodao da treba poštovati Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

"Svet više ne sme da bude talac ovih naprava smrti", poručio je Gutereš.

(Telegraf.rs/Tanjug)