Komisija nemačke vlade: Abortus treba da bude zakonit u prvih 12 nedelja trudnoće

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka je 2022. godine ukinula zakon iz doba nacizma koji je sprečavao doktore koji vrše abortus da odaju bilo kakve informacije o proceduri

Foto-ilustracija: Shutterstock

Članica komisije nemačke vlade za pitanje abortusa Liane Verner izjavila je danas da Nemačka treba da ozakoni abortus u prvih 12 nedelja trudnoće.

"Fundamentalna ilegalnost abortusa u ranim fazama trudnoće je neodrživa. Zakonodavci treba da učine ove abortuse zakonitim i nekažnjivim", rekla je Verner, prenosi Rojters.

Ona je članica komisije koju je oformila vlada kancelara Olafa Šolca jer je abortus je u Nemačkoj nezakonit, osim u prvih 12 meseci kada je u pitanju zdravlje majke ili ako je bila žrtva silovanja, ali je u praksi široko dostupan širom zemlje i izuzetno su retki slučajevi pravnog gonjenja.

Komisija je takođe kazala da je abortusi treba da ostanu zabranjeni od otprilike 22 nedelje trudnoće, kada embrion postaje održiv.

Nemačka je 2022. godine ukinula zakon iz doba nacizma koji je sprečavao doktore koji vrše abortus da odaju bilo kakve informacije o proceduri.

(Telegraf.rs/Tanjug)