Kineski scenariji za invaziju na Tajvan mogli bi da budu promenjeni nakon neuspelog napada Irana na Izrael

O. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Slično Izraelu i zvanični Tajpej očekuje da će moći da se osloni na podršku Sjedinjenih Država u slučaju napada Kine, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije

Foto: Shutterstock

Kina verovatno analizira neuspeli napad Irana na Izrael kako bi se pripremila za moguću invaziju na Tajvan. Stručnjaci veruju da će se Kina fokusirati na to kako su Izrael i njegovi saveznici osujetili napad, navodi se u izveštaju, Business Insider.

Iran je lansirao više od 300 dronova i projektila u prvom direktnom napadu na Izrael ali su Izrael i njegovi saveznici uspeli da obore većinu ispaljenih projektila i letelica. Rupert Hamond-Čembers, predsednik američko-tajvanskog poslovnog saveta, rekao je za Telegraf da će Kina verovatno razmotriti incident kako bi utvrdila kako da prevaziđe tehnologiju kojom su saveznici osujetili napad.

Da li će napasti Tajvan: Si Đinping, predsednik Kine Foto: Shutterstock, Tanjug/AP, ABACA / Abaca Press / Profimedia

- Analiziraće ono što se dogodilo. Ne samo način na koji su Iranci napali, već i to kako smo mi odgovorili - Izrael i koalicija koja ga podržava. Stopa obaranja dronova i projektila je bila izuzetno visoka , skoro savršena. Znak da bi Narodna oslobodilačka vojska Kine trebalo da odustane jeste taj da Amerika i njeni saveznici imaju tehnologiju da značajno osujete napad ove vreste - rekao je Hamond-Čembers.

Slično Izraelu i zvanični Tajpej očekuje da će moći da se osloni na podršku Sjedinjenih Država u slučaju napada Kine, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije. Glasanje u Predstavničkom domu američkog Kongresa u subotu, kojim je izdvojeno skoro 61 milijarda dolara pomoći Ukrajini, takođe je potvrdilo da će oko 8 milijardi dolara otići na bezbednost u Indo- Pacifički region, uključujući i Tajvan.

Međutim, Hamond-Čambers sumnja da će protajvanski savez delovati skladno kao u slučaju Izraela:

- Jordanci, Britanci, Sjedinjene Države i Izraelci su radili zajedno na negiranju iranskog napada. U kojoj meri to imamo u Severnoj Aziji?Ona je u stvaranju, ali nisam još video zajedničku operativnu platformu koja omogućava interoperabilnost - dodao je on.

Upozorenje Ruperta Hamond-Čembersa usledilo je nakon što je kontraatmiral Majk Studeman, bivši komandant Kancelarije za pomorsku obaveštajnu službu Mornarice SAD, rekao kako izgleda da je zvanični Peking započeo "ratni marš".

- Ratna mašina Narodnooslobodilačke armije nastavlja da se modernizuje u sprintu i u svakoj oblasti, naveo je Studeman u članku "Rat na stenama" i dodao:

- Kineski predsednik Si Đinping je postavio ciljeve armiji od 2027. do 2035. godine jer želi da se vojska brže modernizuje i da mu ranije opcije vezane za Tajvan.

Tenzije između Kine i Tajvana su porasle otkako je Demokratska progresivna partija, koja se zalaže za nezavisnost od Kine, osvojila treći uzastopni mandat na predsedničkim izborima. U avgustu 2022. godine, nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu, tenzije su se došle do tačke ključanja kada jeKina započela vojne vežbe blokade ostrva koristeći bojevu municiju.

U aprilu 2023. Kina je ponovo pokrenula vojne vežbe oko ostrva nakon što je tadašnji predsednik Cai Ing-ven posetio SAD. U to vreme, Kina je vežbe opisala kao "strogo upozorenje protiv saradnje između separatističkih snaga".

(Telegraf.rs)