Istraga tragedije u Kambodži: Paklena vrućina uzrok eksplozije u kojoj je poginulo 20 vojnika

O. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Porodice poginulih će dobiti po 20.000 dolara, a povređenih po 5.000 dolara, potvrdio je premijer Kambodže Han Manet

Tanjug/AP

Vlasti u Kambodži saopštile su da je paklena vrućina koja je zahvatila jugoistočnu Aziju uzrok eksplozije u skladištu municije u kojoj je poginulo 20 vojnika. Kako je preneo BBC, do tragedije u provinciji Kampong Speu došlo je prošle subote.

Vlasti su odbacile navode da je napad pobunjenika uzrok eksplozije, tvrdeći da se radi o kombinaciji neispravne municije i ekstremne vrućine. Temperatura u pojedinim delovima Kambodže popela se na 43 stepena Celzijusa.

U strahovitoj eksploziji skladišta municije uništene su kancelarije, obližnja kasarna i oštećeno je više od 25 kuća. Na društvenim mrežama su osvanule fotografije uništenih baraka i vojnih vozila.

"Incident u vezi eksplozije municije od 27. aprila ove godine je tehničko pitanje jer su municija i naoružanje bili stari i oštećeni, a čemu je doprinelo i ekstremno toplo vreme", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane Kambodže.

Premijer Han Manet je izjavio da je šokiran eksplozijom i da će vlasti platiti odštetu porodicama nasradalih. Takođe će biti plaćena i sahrana nastradalih. Porodice poginulih će dobiti po 20.000 dolara, a povređenih po 5.000 dolara.

U većem delu jugoistočne Azije vladaju paklene vrućine. U Bangladešu je odlučeno da se prekine nastava i 33 miliona đaka i studenata ne pohađa predavanja. Od početka godina u Tajlandu je zabeležeo najmanje 30 moždanih udara povezanih sa toplim vremenom. Tokom cele 2023. godine u ovoj državi je bilo ukupno 37 moždanih udara, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Eksperti za klimu navode da je ekstremna vrućina posledica fenomena El Ninjo koji je pogodio zapadni Pacifik.

(Telegraf.rs)