I otac preminuo posle majke i dvoje dece: Ovo je porodica koja je umrla nakon trovanja u Turskoj

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Privatna arhiva

Bračni par i njihova dvoje male dece tragično su preminuli nakon sumnje na trovanje hranom, a nakon što su probali uličnu hranu tokom porodičnog odmora u Turskoj. Prvo su preminuli supruga i dvoje dece, a nekoliko dana kasnije preminuo je i otac.

Četvoročlana porodica teško je obolela u svom hotelu u Istanbulu 11. novembra, samo dva dana nakon što su doputovali iz Hamburga, (Nemačka), u tursku metropolu, prenosi Daily Mail.

Prošlog utorka, porodica je otišla u četvrt Bešiktaš na severoistoku grada, gde su probali popularni ulični specijalitet "midye", jelo od punjenih dagnji servirano sa limunom.

Kasnije su poručili mešavinu jela u lokalnom restoranu, uključujući kokorec, napravljen od telećih creva, i tavuk tantuni, turski pileći sendvič. Porodica je potom uživala u turskim slatkišima iz prodavnice u Fatihu pre povratka u hotel.

Međutim, ubrzo nakon toga, deca - Masal, tri godine, i Kadir, šest godina, počela su da pate od teške mučnine i povraćanja. Majka Cigdem Boček (27) i otac Servet (38) hitno su ih odveli u bolnicu, ali su i sami pogođeni istim simptomima.

Svi članovi porodice žalili su se na mučninu, povraćanje i vrtoglavicu, a nakon lečenja u dve različite medicinske ustanove, roditelji i deca su otpušteni. Vratili su se u hotel, ali samo nekoliko sati kasnije njihovo stanje se dramatično pogoršalo, i majka i dvoje dece preminuli su u sredu, o čemu je Telegraf.rs ranije izvestio.

Servet je ostao da se bori za život u bolnici, ali je takođe preminuo u ponedeljak.

Kancelarija glavnog tužilaštva u Istanbulu potvrdila je da je pokrenuta velika istraga, a uhapšeno je 7 osoba, uključujući ulične prodavce ulične hrane.

Istražitelji ispituju da li su dagnje ili hrana u restoranu bili okidač, ili su hemikalije koje je koristila služba za suzbijanje štetočina u hotelu dovele do smrti. Uzorke sa tezgi sa hranom i iz restorana sada analizira Institut za sudsku medicinu.

Tela porodice su takođe poslata u institut na obdukciju kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti. Slomljeni deda dece zahteva odgovore i pita da li su se i drugi razboleli.

Još dvoje turista koji su odseli u istom hotelu kao i porodica hospitalizovani su u subotu nakon što su pokazali simptome mučnine i povraćanja, prema pisanju lista BirGun.

"Istraga se trenutno sprovodi sveobuhvatno. Otkriće se šta je uzrokovalo smrt", obećao je Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske.

Ova tragedija podseća na niz nedavnih trovanja hranom širom Evrope. Dvojica Italijana su umrla u roku od nedelju dana nakon što su u avgustu pojeli sendvič sa brokolijem i kobasicom.

Više od desetak ljudi je hospitalizovano nakon što su konzumirali otrovane sendviče iz kamiona sa hranom u blizini grada Dijamante u Kalabriji. Svi su pokazivali znake botulizma, povezanog sa popularnim povrćem.

Botulizam je retko stanje koje često može biti opasno po život, a uzrokovano je toksinima koje proizvodi bakterija Clostridium botulinum.

Može napasti nervni sistem, što dovodi do problema sa disanjem, paralize mišića i, u oko 10 odsto slučajeva, može biti smrtonosno. Najčešći način da se dobije botulizam je konzumiranje hrane kontaminirane toksinom, obično zbog nepravilne obrade.

(Telegraf.rs)