Ambasada SAD: Slučaj Bitići prioritet u bilateralnim odnosima

Ambasada je to saopštila povodom 22 godine od kada su trojica Amerikanaca poreklom sa Kosova nestala dok su bili u pritvoru, a kasnije su njihova tela pronađena u Petrovom selu u istočnoj Srbiji

Foto: usembassy.gov

Američka ambasada u Beogradu saopštila je da pravda za braću Bitići i njihove porodice, kao i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u bilateralnim odnosima SAD i Srbije.

Ambasada je to saopštila povodom 22 godine od kada su trojica Amerikanaca poreklom sa Kosova nestala dok su bili u pritvoru, a kasnije su njihova tela pronađena u Petrovom selu u istočnoj Srbiji.

- Ne možemo - i nećemo - zaboraviti ovaj zločin. Pravda za braću Bitići i njihove porodice, i odgovornost onih koji su izvršili i prikrili njihovo ubistvo ostaje jedan od prioriteta u našim bilateralnim odnosima sa Srbijom - navodi se u saopštenju Ambasade.

Vlada SAD ponovo poziva srpske vlasti, koje, kako navode, godinama obećavaju pomoć u vezi sa ovim slučajem, da sprovedu punu istragu.

- Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, ukazuje na hitnu potrebu da Srbija razreši nedovršene istrage ratnih zločina i posveti se jačanju vladavine prava - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ambasade SAD.

Iljir, Agron i Mehmet Bitići su američki državljani poreklom sa Kosova, koji su se tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine pridružili Atlantskoj brigadi tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Za njihovo ubistvo još nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo za njihovo protivpravno lišenje slobode pravosnažno su oslobođeni optužbi 2013. godine.

(Telegraf.rs)