Turbulentno leto 2018. samo je uvod u pakao koji nas čeka narednih godina (FOTO)

Kako trenutno stoje stvari, upravo 2018. godine počeo je vreli talas koji utiče na celu planetu

Toplotni talas ovog leta čini 2018. godinu posebno toplom. Kao što pokazuje studija, to nije bila krajnja tačka, već početak vrućeg vremena. U periodu od 2018. do 2022. godine očekuje se još topliji period zbog trenutnog globalnog zagrevanja, kako istrazivači izveštavaju u aktuelnom izdanju "Nature Communications".

Temperatura Jadranskog mora svake godine poraste za 0,6 stepeni, a to utiče na biljni i životinjski svet

Nova metoda predviđanja srednjih temperatura ukazuje na to da će narednih nekoliko godina biti vrelije nego što se očekivalo. Ova metoda predviđa da bi prosečna temperatura vazduha u 2018. do 2022. godine bila neobično velika. To se posebno odnosi na malu verovatnoću da će zime biti duge i hladne, piše Kurier.at.

Zbog veće mogućnosti dužih i češćih toplih talasa, koji pod određenim uslovima mogu dovesti do povećanja aktivnosti tropske oluje, najizraženije će biti promene temperatura na površini mora.

Ovakav način merenja temperature osmislili su istraživači sa Univerziteta Brest, Univerziteta Sautempton i Meteorološkog zavoda Kraljevine Holandije. Ovaj sistem ne koristi tradicionalne tehnike, već statističke metode.

One se koriste za simuilacije klimatskih promena 20. i 21. veka i kreiraju referentne modele. Tačnost i pouzdanost ovog sistema pokazali su se kao ekvivalent trenutnim metodama, posebno da bi simulirali početak globalnog zagrevanja od početka ovog veka.

Uz pomoć ovog algoritma predviđanja se dobijaju za nekoliko sekundi na laptopu, dok su superkompijuteri, kojima se ranije merilo globalno zagrevanje, zahtevali nedelju dana za isti posao.

U ovom trenutku metoda obezbeđuje samo opšti prosek, ali naučnici sada žele da ga prilagode kako bi napravili regionalne prognoze i procenili trendove padavina i suše, pored temperatura.

(Telegraf.rs/KatarinaKorša)