Vanzemaljci su tamo negde sigurno, ali..

Prema podacima koje je sakupio teleskop Kepler van našeg solarnog sistema nalazi se 40 milijardi potencijalno naseljivih planeta, ali postoji jednostavan razlog zbog kojeg naučnici smatraju da nikada nećemo stupiti u kontakt sa vanzemaljcima

Na osnovu poslednjih podataka, samo u našoj galaksiji Mlečni put postoji oko 3.000 vanzemaljskih civilizacija. Ipak, naučnici smatraju da verovatno nikada nećemo ostvariti kontakt sa njima, a razlog je jednostavan - previše su daleko od nas.

Prema podacima koje je sakupio teleskop Kepler van našeg solarnog sistema nalazi se 40 milijardi potencijalno naseljivih planeta. Takođe, svake godine bude otkrivena nova planeta na kojoj bi bio moguć život.

Ovi podaci mogu da zvuče obećavajuće, ali sve dok ne shvatimo veličinu Mlečnog puta. U proseku, planete na kojima bi bio moguć život udaljene su 1.000 svetlosnih godina. A to znači da bi bilo potrebno par hiljada godina za razmenu osnovnih signala i komunikaciju.

Signalu bi trebalo četiri godine da stigne od Zemlje do nama najbliže zvezde Alfa Kentauri.

Naučnici dodaju i da se život na Zemlji razvio prilično brzo, odnosno čim su se stvorili uslovi.  Ali inteligentni život se pojavio prilično kasno. Bukvalno je u pitanju poslednjih par minuta evolucije na planeti, kažu istraživači.

(Telegraf.rs)