RUSIJA NEMA SAMO JEDAN KREMLJ: 18 slika s prizorima kao iz Igre prestola! (FOTO)

Moskovska citadela u kojoj dane i noći provodi Vladimir Vladimirovič nije jedina u Rusiji, pošto tih i takvih zdanja ima veliki broj. Mnoga od njih i danas su u toj meri sačuvana da izgleda kao da su juče sagrađena, pa ostavljaju snažan srednjevekovni utisak

Kada neko izgovori reč "kremlj" prvo što mu padne na pamet je ona gloriozna citadela koja se uzdiže iznad reke Moskve i Crvenog trga, u kojoj obitava predsednik Ruske Federacije, koja je srce najveće države na svetu.

Međutim, to je Moskovski kremlj, koji nije jedan jedini u toj zemlji. Zapravo, ruska reč "kremlj" se odnosi na ono što bismo mi nazvali tvrđava, utvrda, utvrđenje, citadela, možda bi se moglo čak uslovno reći i zamak, veoma specifičnog izgleda; koren ovog izraza je verovatno isti kao i u reči "kremen", a veruje se da je nastao u 14. stoleću.

Njihova primarna uloga u srednjevekovnoj i novovekovnoj Rusiji bila je odbrambena i upravna, pošto su kremlji uglavnom bili mesta u kojima su živeli veliki kneževi, kasnije carevi, kao i udeoni kneževi te posle za vreme imperije - gubernatori. Ipak, ni ekonomsku ulogu ne bi trebalo smetnuti sa uma, pa i širu istorijsku, konačno kulturnu, pošto su oko njihovih zidina mahom nastajali gradovi.

Sa izuzetkom Moskovskog kremlja, danas su to mahom turistička mesta od kulturno-istorijskog značaja u koja građani mogu slobodnu da ulaze. Ističu se prestonički, Novgorodski i Kazanjski kremlj, kao i kremlj manastira Solovecki. Trebalo bi spomenuti i one koji se nalaze u Astrahanu, Nižnjem Novgorodu, Pskovu, Smolensku, Tobolsku, Tuli, Ivangorodu i drugde.

Probrali smo 18 najlepših slika koje smo mogli da nađemo, a koje izgledaju kao postavka za snimanje serije "Igre prestola". Od najbitnijih smo izostavili samo onaj u kome dane i noći provodi Putin, pošto ste se njega u životu nagledali i tek ćete ga se nagledati.

(O. Š.)