RUSKI POSTERI IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Putin je zbog ovoga otišao u KGB! (FOTO)

Najčuveniji među njima direktno pozivaju na pristupanje vojsci, drugi savetuju kako se treba ponašati, treći pozivaju na vernost Staljinu, četvrti motivišu crvenoarmejce da još žešće i borbenije jurišaju na zapad, peti prozivaju i vređaju dušmane. Neki su puke karikature, dok su pojedini prava umetnička dela

Plakati koje su sovjetski umetnici i propagandni radnici u toku Drugog svetskog rata, kod Rusa poznatog i pod imenom Veliki otadžbinski rat, izrađivali sa namerom budu vizuelna ispomoć i motivacija sovjetskom čoveku u borbi protiv Nemačke i njenih saveznika na Istočnom frontu, i dan danas plene snagom, silinom i lepotom duha, i dan danas oduševljavaju ljude širom sveta.

U toku ovog najkrvavijeg konflikta koji je ljudska vrsta doživela lepljeni su širom zemlje i u stopu su pratili marširanje Crvene armije ka Berlinu.

Pored toga što reflektuju elemente sovjetskog kulturnog nasleđa, oni to takođe rade na različite načine, koji odgovaraju različitim senzibilitetima i stilovima njihovih autora. Neki su sirove karikature, dok su drugi prave pravcate slike, ili kolaži popularnih i prepoznatljivih fotografija.

Gotovo uvek ih prate i natpisi koji posebno ističu konkretnu poruku koju plakat želi da prenese, način na koji želi da utiče na onoga koji ga posmatra.

Najčuveniji među njima direktno pozivaju na pristupanje vojsci, drugi savetuju kako se treba ponašati, treći pozivaju na vernost Staljinu, četvrti motivišu crvenoarmejce da još žešće i borbenije jurišaju na zapad, peti prozivaju i vređaju dušmane, šesti... Pa, pogledajte i saznajte.

(O. Š.)