NIJE BAJKA, STVARNO POSTOJI: Novinar Telegrafa posetio GITHORN (FOTO)

U nameri da proveri da li ovaj kraj zaista izgleda kao na slikama, novinar Telegrafa se obreo u Githornu i uživo okusio čari mesta koje kao da je izašlo iz Andersenove bajke

Holandsko selo Githorn na listi je top deset svetskih destinacija koje preporučuju turistički časopisi. U nameri da proveri da li ovaj kraj zaista izgleda kao na slikama, novinar Telegrafa se obreo u Githornu i uživo okusio čari mesta koje kao da je izašlo iz Andersenove bajke.

HOLANDSKO SELO KOJE ĆE VAS RASPAMETITI: Ljudi, je l' ovo bajka ili realnost?! (FOTO)

Ono što prvo treba da uradite kada se nadjete u ovom holandskom selu je da iznajmite čamac jer, iako postoji kopnena staza, ona prolazi okolo, a selo se može potpuno obići samo vodenim putem.

Čamci se iznajmljuju na sat, a ako ne mislite da iskeširate više nego što ste planirali, kao što se desilo novinaru Telegrafa, dobro gledajte kuda plovite.

Naime, iako su kanali lepo obeleženi, kao što bi bile i ulice, ako ne obratite dovoljno pažnje lako ćete se naći u jednom od velikih jezera koja okružuju ovo mesto.

Do tamo se lako stiže ali se teško vraća jer se u jednom trenutku nadjete “na pučini” odakle pogled puca samo na vodu.Iz tog razloga vrteli smo se po jezeru dobra tri sata dok nismo sreli Holanđane u drugom čamcu koji su nam objasnili koji kanal vodi nazad u selo.

Githorn je paradigma holandske pedanterije. U celom selu, kao uostalom i u čitavoj zemlji vlada besprekorna higijena. Na zemlji nećete naći ni papirić a kamoli pikavac, bez obzira što se ovde godišnje ugosti stotine hiljada turista.

Stanovnici Githorna odlučili su da sačuvaju autentičnost življenja na selu pa i nauštrb zarade od turizma. U celom mestu nema većeg restorana, niti jedan hotel pa se ovde po pravilu dolazi na jedan dan.

Sve kuće su u stilu tradicionalne holandske arhitekture i pokrivene su šindrom, bez obzira na to što je osiguranje ovakvih objekata znatno skuplje zbog većeg rizika od požara.

Kanali preseca veliki broj mostića koji su ukraženi saksijama sa cvećem. Sve je zeleno, trava je svuda kao zeleni tepih, a sve je šareno zahvaljujući holandskoj ljubavi prema cveću.

Ovo selo je dokaz da ljubav ka lepom može obično selo pretvoriti u prizor iz bajke.

(D. R.)