OVO ŠTO VIDITE NIJE LED: To je fenomenalna Pamučna palata, koja nije od pamuka! (FOTO) (VIDEO)

Ovo mesto je pravi prirodni fenomen – nežna, mineralizovana voda se elegantno spušta iz izvora i stvara bazene i terase koje su naprosto spektakularni

Neobičan, čaroban i ostavlja bez daha! Pamukale, ili u prevodu "Pamučna palata" je još jedno od neverovatnih geoloških čuda prirode.

OVO MESTO I ĐAVO ZAOBILAZI: Oštre stene i mostovi iznad njih uliće vam strah u kosti (FOTO) (VIDEO)

Pamukale, jedinstven u svetu, nalazi se u Turskoj i niz je termalnih bazena prepunih kalcijuma koji se ne mogu naći samo ovde. Voda iz bazena se preleva preko ivica i daje celom krajoliku jedinstveni pamučni izgled.

Bele terase su stvorene usled potresa, koji su česti na ovom području, što je omogućilo toploj vodi punoj kalcijuma da dopre do površine.

Ovo geološko čudo je takođe lokalitet drevnog grada Hierapolis i tokom stoleća se činilo da su se drevni grad i pamučna palata spojili u jedno. Zapravo, neke od starih grobnica u gradskoj nekropoli čak imaju i bedeme koji su napravljeni u sklopu krajolika.

Pre nego što je područje je proglašeno delom svetske kulturne baštine, imalo je svoje uspone i padove. Ljudi su ga posećivali vozilima, a mnogi hoteli su "nikli" preko noći na vrhu ostataka Hierapolisa. Danas su vozila zabranjena i hoteli odavno srušeni, ostavljajući ovu neverovatnu lokaciju da se oporavi. Ljudima je dozvoljeno da se kupaju u bazenima, ali pod uslovom da su bosi.

Kao i sve neobične lokacije, i Pamukale ima svoju lokalnu legendu: lokalna devojka je bila toliko ružna da je niko nije hteo da oženi, zbog čega je je odlučila da počini samoubistvo. Bacila se u jedan od prirodnih bazena i pretvorila se u zanosnu lepoticu. Naravno, pored je prolazio plemeniti čovek koji je oženio – i živeli su sretno do kraja života.

Ovo mesto je pravi prirodni fenomen – nežna, mineralizovana voda se elegantno spušta iz izvora i stvara bazene i terase koje su naprosto spektakularni.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:pixelizam.com)