TAJNI ŽIVOT I LICEMERJE FIDELA KASTRA: Ovo nije želeo da dospe u javnost NIKADA (FOTO)

Dok je njegov narod patio, Fidel Kastro živeo je u udobnosti, a od javnosti je sakrivao sve pa čak i osmoro dece, brojne ljubavnice i ženu

Huan Reinald Sančez je 17 godina radio kao telohranitelj kubanskog vođe Fidela Kastra, a onda je u knjizi "Dvostruki život Fidela Kastra" otkrio licemerstvo između retorike i postupaka ovog lidera.

FIDEL KASTRO DOBIO JE SVOG NASLEDNIKA, A SVETOM JE ZAVLADALA PANIKA: Njegov brat Raul zavladao je Kubom!

Dok je njegov narod patio, Fidel Kastro živeo je u udobnosti, a od javnosti je sakrivao sve pa čak i osmoro dece, brojne ljubavnice i ženu.

Njegova prva supruga bila je Mirta Diaz-Balart, a druga Dalia Soto del Vale. Obe je varao, drugu sa Celiom Sančez, svojom ličnom sekretaricom, prisnom prijateljicom i "psom čuvarom" tokom 30 godina.

Bilo je tu još ljubavnica, a Kubanci o tome nisu imali pojma. Decenijama je javnost znala samo male deliće iz njegovog privatnog života, a godinama nisu znali ni za postojanje Dalije, žene s kojom je delio život od 1961. godine.

Najstarije Kastrovo dete, barem službeno, je Fidelito ili Fidel Mlađi. Naime, reč službeno je tu jer je Kastro imao i nezakonitog, šest meseci ranije rođenog sina koji je bio plod trodnevne afere.

Fidelito je rođen 1949. godine za vreme braka s Mirtom koju je oženio godinu dana ranije dok je studirala prava. Ubrzo nakon medenog meseca u Njujorku je Fidel izgubio interes za elegantnom Mirtom od koje se razveo 1955. godine. Međutim, dobio je starateljstvo nad njihovim sinom. U početku je "mali Fidel" nazivan potencijalnim naslednikom, a s ocem se pojavljivao u medijima. Posebno zapažen bio je njihov zajednički nastup 1959. godine koji je prenosio CBS, a u sklopu kojeg su se Fidel i dečačić pojavili u pidžamama.

Fidel je u tom pomalo smešnom okruženju u deset minuta pokušavao da uveri američke gledaoce da nije opasni komunista nego dobar porodični čovek, kao i svaki drugi Amerikanac.

Pod pseudonimom Hose Raul, Fidelito je u SSSR-u studirao nuklearnu fiziku, oženio Ruskinju, a onda 1980. godine imenovan voditeljem kubanske Komisije za atomsku energiju iz koje je otpušten 1992. godine. Fidelova veza s prvom suprugom nikad nije bila strastvena kao s Natalijom Revuelte s kojom je Mirtu varao. Natalia je takođe bila udata, a Fidela je prvo obilazila kao prijateljica, tek onda kao ljubavnica. 1956. godine rodila je Alinu, Fidelovu jedinu ćerku - dete se jedino usudilo da mu se suprotstavi.

Kako je opisala u svojoj autobiografiji, kada je imala 14 godina, objavila je svoju nameru da napusti Kubu. U to vreme Fidel nije obraćao previše pažnje, ali Alina je i kad je odrasla ostala ustrajna u ideji. Godine 1980. postala je model i jednog dana osvanula u časopisu "Cuba" odevena u bikini.

Kada je to video, Fidel je tražio da je odmah pozovu. Ona je kasnije ušetala u njegovu kancelariju ni najmanje preplašena. Vika je odzvanjala po celoj sobi, a zidovi su se tresli.

Godine su prolazile, a onda je 1993. Fidel preko tajnih službi saznao da Alina planira da pobegne sa Kube. Pozvao je šefa svoje pratnje u upozorio ga da Alina nikako ne sme da napusti zemlju. Međutim, dva meseca kasnije uspela je da pobegne sa perikom na glavi i opremljena lažnim španskim pasošem uz pomoć mreže međunarodnih pomagača.

Bivši telohranitelj, autor knjige, kaže da su retke bile prilike u kojima je Fidel dopuštao da njegov bes eksplodira. U 17 godina on je to video samo dva puta - kada je Alina pobegla poludeo je od besa. Kastro je Alinu video 15 godina kasnije, u Majamiju, gde živi skromno. Nakon bega sa Kube, u tu zemlju više nikada nije kročila.

Nakon Mirte i Nati pojavila se Dalia Soto del Vale, najvažnija, ali i najmanje poznata Fidelova žena. Upoznali su se 1961. godine na jednom javnom događanju u pokrajini Vila Klara. Fidelu je odmah za oko zapela plavooka plavuša. Nakon tri susreta, i naravno uobičajenih provera, Fidel joj je predložio da se preseli u Havanu, a onda je vrlo diskretno smestio u kuću na periferiji glavnog grada.

Zajedno su dobili pet sinova, a svi su nosili ime koje počinje sa slovom A - Aleksis, Aleks, Alehandro, Antonio, Angelito. Prva tri imena varijacije su imena Aleksandar, pseudonima koji je Fidel usvojio dok je bio gerilac, a u čast Aleksandru Velikom kojem se divio.

Pet dečaka odraslo je daleko od sedišta vlasti, drugih Kubanaca, pa čak i od svojih rođaka. Većina ih i danas živi na ogromnom porodičnom imanju u uslovima koji su daleko od revolucionarne štednje koju zagovara njihov otac.

Inače, nije samo Fidel bio taj koji je varao. I Dalia je varala njega - 1984. godine Fidel je saznao da ima aferu s Jorgeom, članom pratnje. Mesec dana nakon saznanja Fidel i njegova pratnja nisu kročili u dom koji je delio s Dalijom. Putovao je zemljom i spavao u nekim od 20 kuća koje je posedovao.

Svi su mislili da je to kraj. Međutim četiri nedelje kasnije Fidel se vratio bez da je upozorio Daliju o dolasku. Bračni život nastavio se kao da se ništa nije dogodilo. Jorge je pak nestao preko noći i više niko nije čuo za njega.

(Telegraf.rs)