Srbi su za vreme sankcija sanjali da pobegnu u ovaj raj. I vi ste, sigurno! (FOTO)

Evo, pomoći ćemo vam. Radi se o arhipelagu smeštenom u Tihi okean. Sva ostrva u njemu su vulkanskog porekla, deo su Sjedinjenih Američkih Država i predstavljaju jedno od najekskluzivnijih lokacija za letovanje na čitavoj našoj lepoj planeti

Kada smo devedesetih godina prošlog veka bili pod sankcijama i u izolaciji, u ratu i pod bombama, u najgoroj ekonomskoj krizi u našoj istoriji, mnogo goroj i dubljoj nego što je ova današnja (što smo zaboravili jer smo kratke pameti), morali smo nekako da pobegnemo iz te turobne stvarnosti.

Kako smo bežali? Maštanjem o mestima kao što su Havaji, koji su upravo za nas u to vreme bili simbol svega ono što naša država nije bila: raj.

Zato su nam najpopularnije TV serije bile "Tropska vrelina" sa Nikom Sloterom (koja je, ruku na srce, bila smeštena na Floridu), "One West Waikiki" čija se radnja odvijala u Honoluluu baš na Havajima, "Čuvari plaže", i mnoge druge, koje su se beskrajno ponavljale, unedogled i u krug.

Šta im je bilo zajedničko? Svima je radnja bila smeštena u nekom tropskom raju, gde ima mnogo peskovitih plaža, gde je okean na dohvat ruke, gde ima mnogo polugolih (i skroz golih) žena i muškaraca, gde je vrhunac napora pridržati rukom koktel dok se baškariš na ležaljci ispod palme.

Dakle, da ponovimo, glavni predmet maštanja devedesetih sa tim u vezi bili su Havaji. Stoga, reč-dve o njima.

Havaji su pedeseta i poslednja država koja je primljena u uniju, odnosno u Sjedinjene Američke Države, što se dogodilo 21. avgusta 1959. godine.

Jedina su savezna država ove zemlje koja se nalazi u Okeaniji, jedina koja se u potpunosti sastoji od ostrva, jedina koja se ne nalazi na američkom kontinentu i jedina pored Arizone koja ne primenjuje letnje računanje vremena.

Havaji su najsevernija grupa ostrva u Polineziji i kao država obuhvataju gotovo čitavi vulkanski Havajski arhipelag koji sadrži na stotine ostrva razbacanih duž preko 2.400 kilometara.

Zanimljivo je to što uprkos svojoj malenkosti (osma su najmanja američka savezna država) Havaji imaju četvrtu najdužu obalu u SAD, posle Aljaske, Floride i Kalifornije.

Na krajnjem jugoistoku arhipelaga se nalazi osam glavnih ostrva; idući do severozapada ka jugoistoku, to su: Niihau, Kauaj, Oahu (na kojem se nalazi glavni grad Honolulu), Molokaj, Lanaj, Kaholave, Maui i Havaji, koje je najveće pa se često naziva Veliko ostrvo da ne bi bilo pobrkano sa celom državom.

Od tih osam glavnih ostrva, sedam je stalno naseljeno; Niihau je u privatnom vlasništvu braće Brusa i Kita Robinsona, dok je 98 odsto ostrva Lanaj u vlasništvu osnivača i predsednika "Orakla" - Lerija Elisona.

Raznovrsne prirodne lepote, brojne životinjske vrste, topla tropska klima, ogroman broj javnih plaža, okeanski okoliš i aktivni vulkani koji magnetski privlače ljude osigurali su ovoj državi popularnost među turistima, filmadžijama, muzičarima, pustolovima, hedonistima, epikurejcima, pustinjacima, surferima, biolozima i vulkanolozima.

Najviša planina ovog arhipelaga je Mauna Kea koja je visoka 4.205 metara iznad nivoa mora; međutim, kada se uzme u obzir kao celina, do dna okeana, viša je od Mont Everesta sa svojih 10.200 metara.

Budući da se nalazi usred Pacifika, havajska kultura je već sto i pedeset godina pod uticajem severnoameričke i azijske kulture, pored urođeničke havajske.

Na Havajima živi milion stalnih stanovnika, pored posetilaca i vojnog osoblja (zbog svoje jedinstvene pozicije u najvećem svetskom okeanu, ovaj je arhipelag od ogromne strateške važnosti za Sjedinjene Države).

Jedina su američka savezna država u kojoj su Azijati relativna većina (ima ih 38,6 odsto, belaca ima 22,7 odsto, 23,6 odsto su druge rase, 10 odsto je urođeničkih Havajaca, itd).

(O. Š.)