FIDEL KASTRO STALNO NOSI ADIDAS TRENERKU: Da li mu plaćaju da ih reklamira? (FOTO) (VIDEO)

Poslednjih godina bivši lider Kube pojavljuje se u trenerkama u javnim nastupima. Mnogima je to upadalo u oči i pitali su se zbog čega zakleti protivnik kapitalizma nosi odeću svog "neprijatelja"

Nakon dužeg vremena lidera kubanske revolucije Fidela Kastra (89) mogli smo da vidimo u medijima kada je u aprilu prisustvovao svečanom zatvaranju Kongresa Komunističke partije.

KASTRO NAJAVIO SVOJU SMRT: Da li su ovo poslednje Fidelove reči? (FOTO) (VIDEO)

- Uskoro ću napuniti 90 godina. Uskoro ću biti kao svi drugi. Svima će nama doći vreme, ali ideje kubanskih komunista ostaju. Ovo je možda poslednji put da vam se obraćam - rekao je Kastro priznajući da se i njemu bliži Sudnji dan u svom najdužem javnom pojavljivanju u poslednjih desetak godina.

- Svojim prijateljima u Latinskoj Americi i u svetu treba da kažemo da će kubanski narod pobediti - rekao je bivši lider Kube obučen u Adidas trenerku.

Poslednjih godina Kastro se pojavljuje noseći trenerke i to uglavnom nemačke kompanije Adidas. Mnogima je to upadalo u oči i pitali su se zbog čega lider revolucije na Kubi, zakleti protivnik kapitalizma nosi odeću svog "neprijatelja".

Od kada se zna za Kastra, stalno je bio u vojnoj uniformi, ali je od pre nekoliko godina promenio stil oblačenja. Razlog je - praktične prirode.

"SVIMA ĆE NAMA DOĆI VREME, ALI IDEJE KUBANSKIH KOMUNISTA OSTAJU": Fidel Kastro se obratio možda poslednji put?

Naime, Kastro je počeo da se oblači ležernije nakon oporavka od operacije koju je imao 2006. godine. Od tada, bivši kubanski lider viđan je u sportskom izdanju. Njegova kolekcija trenerki ne uključuje samo marku Adidas, već se u njegovom ormanu mogu naći i drugi brendovi poput Pume, Najkija i File.

Zanimljivo je da se američkoj kompaniji Najki zabranjeno da posluje na Kubi zbog trgovinskog embarga koji je pre više decenija uvele SAD, koji traje od 1960. godine.

- To nije pozitivno, ni negativno. Mi pravimo odeću za sportiste, ne za lidere - rekao je Travis Gonzales, šef Adidasa 2006. godine "Njujork Tajmsu".

TAJNI ŽIVOT I LICEMERJE FIDELA KASTRA: Ovo nije želeo da dospe u javnost NIKADA (FOTO)

Većini je pala i na pamet misao da možda Fidel Kastro ima potpisan ugovor sa kompanijom Adidas, pošto se najčešće pojavljuje u njihovim trenerkama.

- Nemamo dogovor sa Kastrom. Kompanija dugi niz godina snabdeva kubanski olimpijski tim - rekla je Katja Šrajber, portparol nemačke kompanije Adidas.

Dakle, najpoznatiji neprijatelj kapitalizma je odlučio da odbaci maskirnu uniformu, svoj zaštitni znak, i zbog udobnosti postane neplaćeni maneken stranih kompanija noseći njihove trenerke.

Ono što je zanimljivo je da je Adidas je 1948. godine osnovao Adolf Dasler, nakon što se posvađao sa bratom i izašao iz firme "Gebruder Dasler Šufabrik", koju su zajedno držali. Njegov brat Rudolf je kasnije osnovao Pumu, najvećeg rivala Adidasa.

Braća Dasler su bili Hitlerovi sledbenici i članovi njegove partije, a Rudolf je u Drugom svetskom ratu i učestvovao. Ime kompanije potiče od prvog tri slova nadimka osnivača - Adi (Adolf) i prva tri slova prezimena Dasler.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)