OVA STOLICA JE UBILA 63 LJUDI: Jedan ubica ju je prokleo i posle toga su se nanizali JEZIVI događaji (FOTO) (VIDEO)

1967. dva pilota Kraljevskog vazduhoplovstva odmarala su u njoj, da bi se, zatim, njihov avion zakucao u drvo, a oni poginuli

Englez Tomas Bazbi, osuđen na vešanje zbog ubistva svog tasta, pre nego što je pogubljen bacio je kletvu na svoju omiljenu stolicu, zahvaljujući kojoj je, navodno, svako ko je u njoj sedeo ubrzo poginuo, tačnije - 63 osobe.

NA OVO SELO JE BAČENA KLETVA ZBOG VEŠTICA: I danas ga svi zaobilaze, a samo jedan čovek može skinuti PROKLETSTVO (FOTO) (VIDEO)

Ukoliko želite da proverite da li su ovakve priče realne, uvek možete da odete u Tirskov muzej u Severnom Jorkširu, u kom su izloženi eksponati iz celokupne istorije ovog gradića, a čuvena "stolica mrtvog čoveka" okačena za plafon.

Ova mera predostrožnosti na prvi pogled čini se suluda, ali bi svako razmislio dva puta o tome da li želi da okuša (ne)sreću i sedne u ovu stolicu kada bi pročitao celu priču o njoj.

U nešto kraćim crtama, ona počinje kada je vlasnik ozloglašene stolice, 1702. godine, svog tasta Danijela Otija, koji je smatrao da je ovaj pijanica i želeo po svaku cenu da odvoji svoju ćerku Elizabetu od njega, ubio dok je sedeo u Bazbijevoj omiljenoj stolici, što je bio marginalni povod za ovaj zločin.

Sve to dogodilo se u gostionici u kojoj je Bazbi živeo sa Elizabetom: na putu ka vešalima, kada je kasnije osuđen na ovu kaznu, Tomas je zatražio, kao ispunjenje poslednje želje, da ruča u njoj; kada je završio obrok prokleo je svoj omiljeni komad nameštaja, tvrdeći da će svako ko tu bude sedeo vrlo brzo umreti.

U toku Drugog svetskog rata, piloti iz obližnje baze u Engleskoj, inače redovni gosti bara koji je i daje stajao na ovom mestu, rešili su da je testiraju i ubrzo je primećeno da se oni koji sednu na nju ne vraćaju iz rata: 1967. dva pilota Kraljevskog vazduhoplovstva odmarala su u njoj, da bi se, zatim, njihov avion zakucao u drvo, a oni poginuli.

Par godina kasnije, isto se dogodilo i dvojici zidara, a potom i majstoru koji je, nakon sedenja u stolici, pao sa krova koji je popravljao, ili čistačici koja je slučajno pala na stolicu dok je brisala pod, a potom umrla od tumora na mozgu.

Zbog toga što je svako ko je seo u nju, na ovaj ili onaj način umro, gazda paba odlučio je da stolicu smesti u podrum i tako prekine ovaj tragični niz. Međutim, kada se njegov dostavljač jednom prilikom zatekao u ovim prostorijama, seo je na stolicu da se odmori, a na putu kući sleteo je s puta u svom kamionu i - poginuo.

Nakon svoje smrti, vlasnik zemlje na kom je bio pab, ostavio je stolicu lokalnom muzeju, kako bi osigurao da više nikoga neče ubiti. Ne bi li uspešno sproveli njegovu zamisao, u muzeju su rešili da je okače za plafon, gde se i danas nalazi, pa se čini da je vreme njenog "ubijanja" gotovo.

(Telegraf.rs)