MISTERIJA SMRTI KRABA KOJE SU UGINULE U ISTOM TRENUTKU: Sve su starije od 100 godina i more ih je nabacalo po plaži (FOTO)

- Grupa koja se bavi posmatranjem kraba zapazila bi svakodnevno od 5 do 10 tela ovih životinja tokom perioda kada polažu jaja, pa su krenuli da ih sakupljaju - rekao je jedan od zvaničnika grada Kenji Sato i dodao da je konačan broj uginulih kraba prevazišao cifru od 500

Stotine "potkovičastih kraba" koje su poznate i kao živi fosili jer su među najstarijim živim bićima na Zemlji, pronađene su mrtve na obalama južnog Japana.

Šetala je plažom i ugazila u trag star 130 miliona godina (FOTO)

Ove krabe, za koje stručnjaci govore da imaju plavu krv, redovni su posetioci plićaka u zapadnom i južnom Japanu, uključujući grad Kitakiušu gde polažu jaja, prenosi dailymail.co.uk.

U procesu dolaska neke krabe uginu ali su stručnjaci ove godine primetili neobično visok broj uginulih, rekao je lokalni zvaničnik AFP-u u četvrtak.

- Grupa koja se bavi posmatranjem kraba zapazila bi svakodnevno od 5 do 10 tela ovih životinja tokom perioda kada polažu jaja, pa su krenuli da ih sakupljaju - rekao je jedan od zvaničnika grada Kenji Sato i dodao da je konačan broj uginulih kraba prevazišao cifru od 500.

Asahi Šimbun izveštava da je broj smrti ovih kraba čak osam puta veći od normalnog.

Sato je rekao da ne postoji saglasnost među stručnjacima u vezi sa zaključkom zbog čega su krabe uginule, ali se sugeriše da su krivci od povećanja temperature mora, paraziti i bolesti.

Ove krabe u Japanu spadaju u ugrožene vrste jer se populacija smanjila zbog toga što im su uništena njihova priobalna staništa. Japanci ove krabe zovu kabutogani, što bukvalno znači "krabe ratničkog šlema", a fosili njihovih predaka datiraju iz perioda od pre 450 miliona godina.

Uprkos imenu, one nisu prave krabe jer su njihovi najbliži živi srodnici paukovi i škorpioni.

Plava krv koju imaju ne koristi gvožđe za transport kiseonika već bakar. Ova krv sadrži i veoma osetljive koagulante koji mogu da otkriju i najmanje količine bakterija. Od 70-ih godina naučnici su koristili tu krv za testiranje sterilnosti medicinske opreme i intravenoznih lekove. Litar krvi ovih kraba košta oko 15.000 dolara.

Entuzijasti su stvorili "Japansko udruženje potkovičastih kraba" i oni su prebrojali uginule ove godine, kažu lokalni zvaničnici.

- Biologija potkovičaste krabe je i dalje misterija i mi ne znamo mnogo o njima - rekao je Sato.

(Telegraf.rs)