Usred pustinje je iznikao zabranjeni grad luksuza, pazite gde se ljubite i pijete: 10 stvari koje treba da znate o njemu (FOTO)

Pre nego što otputujete, evo nekoliko saveta koji bi mogli da vam pomognu da se snađete u najvećem gradu UAE

Nekad je bio tek jedno mesto u pustinji, a danas je Dubai grad gde postoji sve što možete da zamislite. U poslednjih dvadesetak godina, ovde je izgrađeno toliko čudesnih i luksuznih zgrada, a s obzirom na vozni park i automobile koje viđate na putevima, na trenutke vam se čini kao da ovde žive samo bogataši. No, pre nego što otputujete, evo nekoliko saveta koji bi mogli da vam pomognu da se snađete u najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi Dnevnik.hr.

USKORO ĆE DOTAKNUTI NEBO: Evo dokle je stigla gradnja najveće zgrade na svetu (FOTO)

1. Postoji život i van nebodera

Grad obeležavaju brojne visoke građevine koje paraju nebo, no Dubai ima i istoriju koja nije tako siromašna. Prošetajte do dela grada po imenu Dubai Creek. Radi se o originalnom centru grada gde i dan danas trgovci sa Bliskog istoka dolaze da prodaju svoju robu. Iranski tepisi, omansko srebro, ovde ima svega, a vi naravno niste u obavezi da bilo šta kupite, pa možete i samo da razgledate.

2. Hrana je fantastična

Jedna od prednosti kod ogromnih gradova uvek je i bogat izbor različite hrane, a toga ovde zbilja ne manjka. I ne, u igri nisu samo luksuzni restorani, iako njih ima koliko vam je volja, već u naselju Bur Dubai možete da uživate u hrani na ulici i jesti specijalitete pripremljene na iranski, filipinski, jemenski, indijski, pakistanski i avganistanski način.

3. Ne treba vam burkini

Ne bojte se, niko vam neće ništa nažao učiniti zbog kupanja u bikiniju. Iako UAE jesu muslimanska zemlja, nije konzervativna koliko bi se stereotipno moglo zaključiti. Obucite se kao u Evropi, kratke pantalone su skroz u redu, a nema potrebe ni za pokrivanjem kose.

4. Ipak uzmite nešto toplo

Trebaće vam za šoping centre koji su ovde prava atrakcija, a klima u njima radi svom snagom. Takođe, ako planirate da posetite veličanstvenu Jumeirah džamiju, morate imati na umu da u nju ulazite pristojno odeveni.

5.Taksi prevoz je jeftiniji

Metro je još jeftiniji, ali i taksi prevoz je sasvim prihvatljiv. Mnoge stanice metroa nisu baš na najzgodnijim lokacijama, tako da, slobodno uzmite taksi i ostavite napojnicu dobrom vozaču.

Nastavak pročitajte na narednoj strani.

6. Alkohola ima

I to prilično mnogo. Restorani, barovi i klubovi toče alkohol, no ipak, nemojte se baš opiti pa bauljati po ulicama. U tom slučaju rizikujete intervenciju policije, a mogli biste da završite i koji dan u pritvoru, što i nije baš najzgodnija stvar.

7. Pripazite gde se ljubite

Izbegavajte ljubljenje u javnosti i ne privlačite pažnju na taj način. Ovo uključuje i klubove, hotele, taksi i plaže, tako da pripazite i ljubite se do mile volje unutar vaše hotelske sobe. Naravno seks u javnosti nemojte ni pokušavati.

8. Vruće, vruće, užasno vruće

Sigurno ćete reći "navikli smo na visoke temperature leti". Tačno, ali ni blizu ovakvim temperaturama. Kada živa pokaže 50 stepeni, bežite u hlad ili klimatizovanu prostoriju, a ako hoćete ići kada je ipak malo prijatnije vreme, birajte period od novembra do marta.

9. Spa centri su divni

I svi koju su ih isprobali, kažu da takvih nema nigde na svetu. Izbegavajte mesta za ulepšavanje u šoping centrima i radije takva mesta potražite u hotelima. Skupi su to je tačno ali vrede svakog dolara.

10. Šoping centri su zapravo, prilično zabavni

Ignorišite ljude koji kritikuju šoping centre u Dubaiju. Istina, oni nisu mesta kulture, ali su prilično zabavni. Ogromni akvarijumi, skijaške staze, klizališta, bioskopi sve to možete pronaći u njima, tako da šoping ovde često bude sporedna stvar.

(Telegraf.rs)