23 PREMOĆNE FOTKE MORNARIČKIH FOKA: Ovo je elita američke vojske na brutalnim slikama (FOTO)

Od Koreje preko Vijetnama, Grenade i Paname, do Zalivskog rata, Somalije, Avganistana, Iraka, pa sve do operacije hvatanja i likvidacije Osame bin Ladena koju su oni izveli, ova marinska formacija je uvek obavljala najteže i najzahtevnije zadatke koje niko drugi nije bio kadar da izvede

Mornaričke Foke su elitna formacija Marinskog korpusa SAD, a njihovo ime je zapravo namerno i svesno izabrana skraćenica jer je foka vešta, pokretljiva i elegantna životinja. "Navy SEALs" znači "mornaričke foke" ali "SEAL" dolazi od "Sea, Air and Land" što znači "more, vazduh i zemlja", čime se aludira na to da su sposobni da dejstvuju na bilo koji način i u svakom okruženju.

Od kraja Drugog svetskog rata pa do danas praktično nema sukoba u kome je učestvovala Amerika a da u njemu nisu bile angažovane Foke.

Od Koreje gde su ratovale jedinice iz kojih su se Foke razvile, preko Vijetnama, Grenade i Paname, do Zalivskog rata, Somalije, Avganistana i Iraka, pa sve do operacije hvatanja i likvidacije Osame bin Ladena koju su oni izveli, ova marinska formacija je uvek obavljala najteže i najzahtevnije zadatke koje niko drugi nije bio kadar da izvede.

Kako im to polazi za rukom? Psihofizičkom obukom koja služi kao filter: na kraju ostaju samo najbolji među najboljima koji su prethodno izabrani među najboljima najboljih.

Uživajte u ovim fotografijama pred vama, pošto su zaista moćne i spektakularne. I znajte da ovo nije nikakva propaganda niti provokacija, svesni smo teške priče između Srbije i Amerike zbog devedesetih; ovo nije ni "priprema za pristupanje NATO paktu" niti bilo šta slično. Neće nikome pasti kruna s glave ako prizna da Foke zaista jesu jedna od najelitnijih vojnih formacija na svetu, i da su ove fotke vrhunske.

(O. Š.)