Misterija Blagodatnog ognja: Pravoslavcima su ga dvaput otimali, ali se kod drugih crkava Sveti plamen nije javljao (FOTO)

Vernici tvrde da oganj pri dodiru ne stvara opekotine, niti osećaj toplote

Beograd, 1. maj 2016 - Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je u Srbiju i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, uz postrojenu gardu Vojske Srbije, gde je predat patrijarhu Irineju, koji ga je sa sveštenstvom podelio građanima. Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Blagodatni oganj predstavlja plamen koji se po tvrdnji vernika čudesno pojavljuje na Svetom Grobu u Jerusalimu na bogosluženju Velike subote, uoči pravoslavnog Uskrsa. Za vernike on predstavlja predstavlja vidljivu projavu Duha Svetog i potvrdu vaskrsenja Isusa Hrista. Po predanju jerusalimske crkve, bilo je dva pokušaja od strane drugih crkava da „prizovu“ Blagodatni oganj.

Čudo Svetog plamena uoči Uskrsa: Upaljen Blagodatni oganj u Jerusalimu (VIDEO)

Blagodatni oganj se „priziva“ nakon što se prethodno proveri da u hramu ne postoje bilo kakva zapaljiva sredstva. Nakon toga, sledi „priziv“ Duha Svetoga i jerusalimski patrijarh prvi prima oganj na svoju sveću i predaje ga ostalima. Vernici tvrde da oganj pri dodiru ne stvara opekotine, niti osećaj toplote.

Prvo je rimokatolička crkva pokušala da ukrade "prizivanje" ognja, u vreme krstaške vladavine, kada su katolici na silu oduzeli od Grka svetkovinu Svetog ognja. Međutim, kako im se oganj nije javljao nakon nekoliko sati molitve, vratili su „priziv“ patrijarhu.

Drugi pokušaj se dogodio u 16. veku od strane Jermenske crkve. Oni su na Veliku subotu, na dan svetkovine Svetog ognja, potplatili turske činovnike da ne dozvole ulazak jerusalimskom patrijarhu u Crkvu Svetog Groba.

Patrijarh je počeo da se moli napolju i posle izvesnog vremena Sveti oganj se „spustio“ kroz stub ulaznih vrata hrama, raspukao ga i zapalio svežanj sveća patrijarhu.

Praznično bogosluženje Velike subote i priziv Blagodatnog ognja zajedno služe Pravoslavna crkva u Jerusalimu, Srpska pravoslavna crkva i Jermenska apostolska crkva.

Bogosluženju prisustvuju i sveštenici Koptske i Sirijske pravoslavne crkave, kao i predstavnici franjevačkog reda Rimokatoličke crkve.

(Telegraf.rs)