Smeh, zagrljaji i suze na poslednjoj "Najvećoj predstavi na svetu" cirkusa Ringling: Posle 146 godina rekli su zbogom (FOTO) (VIDEO)

U januaru je saopšteno da će u maju, posle 146 godina rada, čuvena "Najveća predstava na svetu" biti ukinuta, a da je jedan od razloga smanjena poseta uz visoke troškove

Uz smeh, zagrljaje i suze, i akrobacije koje prkose smrti, najpoznatiji putujući cirkus braće Ringling dobio je ovacije noćas nakon poslednje predstave.

Zec je uskočio u ovu rupu: Kad su ljudi ušli za njim, otkrili su mistično istorijsko mesto (FOTO)

- Mi smo, za sva vremena, 'Najveća predstava na svetu' (naziv cirkusa) - rekao je direktor cirkusa Džonatan Li Ajverson, dok je njegov sin, koji je učesnik predstave, stajao pored njega.

Poslednji šou putujućeg cirkusa održan je u Koloseumu okruga Naso, oko 48 kilometara istočno od Njujorka, i to je bilo emotivnih dva i po sata za one koji su radili u cirkusu.

Mnogi zaposleni u cirkusu su druga, treća ili čak i četvrta generacija cirkuskih izvođača, dok su pojedini upoznali svoje supružnike na turneji.

Svi oni su tokom godine provodili više meseci putujući od grada do grada i govore da su velika porodica, a takav osećaj pripadnosti imaju i njihov obožavatelji.

Aktivisti koji se bore za prava životinja često su kritikovali cirkus braće Ringling, navodeći da primorava životinje da nastupaju širom zemlje.

Slonovi iz cirkusa Ringling Bros izveli su svoju poslednju predstavu maja 2016. godine, a odluka da se slonovi povuku iz ovog cirkusa doneta je delom zbog brige aktivista za prava životinja, a delom zbog promene u stavovima Amerikanaca.

Prodaja karata je, međutim, nastavila da pada, a publika izgleda da nije želela da gleda cirkus bez slonova.

U januaru je saopšteno da će u maju, posle 146 godina rada, čuvena "Najveća predstava na svetu" biti ukinuta, a da je jedan od razloga smanjena poseta uz visoke troškove.

Cirkus sa egzotičnim životinjama, jarkim kostimima i akrobatama koji prkose smrti predstavljao je obeležje zabave u SAD od druge polovine 19. veka.

(Telegraf.rs/ Beta)