Ovo su zemlje koje najmanje poznaju svoju tradiciju: Srbija na sramotnom mestu, a evo gde su Crnogorci!

Ekonomski status zemlje nije imao toliko značajan uticaj na ovo istraživanje, već poznavanje tradicije i istorije

Veliko istraživanje sprovedeno prošle godine od strane kompanije "Ipsos MORI" pokazalo je koje to države najmanje poznaju svoju istoriju i tradiciju.

Srbija je sve starija: Prošla godina je bila najgora, rođeno najmanje beba u istoriji!

Istraživanje je uključilo 27.250 ljudi uzrasta od 16 do 64 godine. Rađeno je u čak 40 zemalja sveta, a u svakoj je ispitamo između 500-1.000 ljudi.

Ispitanicima su postavljana pitanja o njihovom društvu, okruženju, sunarodnicima, zdravstvenom sistemu, privatnom vlasništvu i broju muslimana koji žive u njihovoj zemlji. Podaci su zatim obrađivani i stvarana je lista "indeksa neznanja".

Ekonomski status zemlje nije imao toliko značajan uticaj na ovo istraživanje, kao što se možda moglo očekivati. Primera radi, Amerika i Kina, kao veoma bogate zemlje, identifikovane su kao najveće neznalice, a Malezija se zato iako siromašna kotira u 10 najpametnijih, piše Independent.

Ovo je lista zemalja od "najglupljih" do "najpametnijih".

Indija je na samom dnu liste, zatim ide Kina, pa Tajvan, Južna Afrika, Amerika, Brazil, Tajland, Singapur, Turska, Indonezija, Meksiko, Kanada, Crna Gora, Rusija, Srbija.

Potom slede Filipini, Hong Kong, Izrael, Danska, Argentina, Francuska, Vijetnam, Peru, Španija, Čile, Mađarska, Japan, Belgija, Poljska, Kolumbija.

Na čelu kolone su Švedska, Norveška, Italija, Nemačka, Australija, Malezija, Češka, Južna Koreja, Velika Britanija, a kao "najpametniji" građani, odnosno narod koji je najviše upoznat sa svojom tradicijom, izdvojili su se Holanđani.

(Telegraf.rs/ Tanjug)