INSPIRATIVNO: Počeo kao čistač cipela u banci - završio kao njen predsednik!

Sidni Vajnberg potpuno odstupa od uobičajenog bankara sa Vol Strita: nije završio nijedan univerzitet Ajvi lige, niti je završio srednju školu, a u "Goldman Saksu" je od običnog čistača cipela stigao do direktorske fotelje

Poreklo ovog čoveka u snažnom je kontrastu sa uobičajenim pripadnikom Vol Strita, koji je završio neki univerzitet u okviru Ajvi lige.

Sidni Vajnberg je rođen kao jedno od jedanaestoro dece jevrejskog veleprodavca alkohola, u imućnoj porodici, ali nikako prebogatoj. Vajnberg u svom obrazovanju nije otišao dalje od srednje škole, koju je napustio pre nego što ju je završio.

Kada se zaposlio u banci "Goldman Saks", za tri dolara nedeljno njegova zaduženja su bila čišćenje šešira zaposlenima, i brisanje njihovih blatnjavih cipela. Unuku osnivača firme, Polu Saksu, dopao se Vajnberg pa ga je unapredio da radi u poštanskom odeljenju, koje je ovaj potpuno reorganizovao. Zbog toga ga je Saks poslao na bruklinski Poslovni koledž, nakon čega je postao broker - "Goldman Saks" mu je kupio stolicu na Njujorškoj berzi.

Pokazao se toliko dobrim da je 1927. godine unapređen u partnera u ovoj banci, pomažući Vodvilu Kečingsu u rukovođenju investicionim fondom. Njegov nadređeni je potpuno upropastio ovo odeljenje, spustivši njegovu vrednost sa 500 miliona dolara na samo deset.

Tada je Vajnberg preuzeo čelništvo nad fondom, 1930. postao partner i seo na čelo firme sačuvavši je od bankrotstva. Na predsedničkoj stolici sedeo je do smrti, 1969. godine.

Čovek je potpuno živeo ono što se "preko bare" zove američki san.

(Telegraf.rs)